de Victor Grigore, Webphoto.ro

Aceasta e prima biserică din Viena sau, pentru a fi mai exacți, Peterskirche e construită pe locul celei mai vechi biserici din oraș, care exista aici în anul 400. Pe atunci, Viena era încă parte a Imperiului Roman și nu trecuse decât un secol de când împăratul Constantin îngăduise credința creștină în imperiul său. Modesta parohie a cunoscut prefacerile stilistice ale arhitecturii religioase vestice, de la cel romanic, la gotic. Dar cel care supraviețuiește până în zilele noastre e stilul baroc, la modă în secolul 18, când arhitectul Lukas von Hildebrandt a proiectat o construcție mult mai mare.

biserica sf petru interior baroc

Biserica e înghesuită între alte două clădiri istorice din Piața Sf Petru, deci e imposibil să obții o imagine de ansamblu, de la o distanță decentă, care să pună în valoare proporțiile echilibrate ale domului. Este o cupolă cu tambur, așezată deci pe un inel intermediar din zidărie, care îi dă un plus de înălțime și mărime. În deschiderea circulară din mijlocul acestui dom oval e pictat porumbelul alb, simbolul Duhului Sfânt, căci biserica poartă hramul Sfintei Treimi și aparține ordinului catolic cu același nume.

dom cu tambur

În jurul acestei deschizături e o frescă de Johann Rottmayr, reprezentând Împărăția Cerurilor și încununarea Fecioarei Maria. Doar pictarea acestei cupole a durat doi ani. Proiectul ingineresc pentru dom i-a aparținut lui Matthias Steinl.

martiriul sf sebastian ian nepomuk

Unele dintre statuile baroce, decorative, sunt de mare importanță. Foarte impresionant e grupul statuar ce prezintă martiriul sfântului Ioan Nepomuk. Sfântul ceh e bătut cu bâtele, în timp ce ridică spre cer un crucifix. Lângă el e un amvon baroc aurit, unul din cele mai bogat ornamentate obiecte de acest tip din lume.

martiriu nepomuk

Câteva figuri istorice de primă mărime sunt legate într-un fel sau altul de acest lăcaș. Contribuția lui Carol cel Mare la una din bisericile anterioare e de domeniul legendei, dar evenimentul e marcat de un basorelief de la exterior. Un alt împărat, Leopold, e prezent printr-un impresionant blazon al Austriei, vulturul bicefal, cu motto-ul său: Consilio et industria (Cumpătare și perseverență)

pictura tridimensionala

raiul

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Barocul vienez în Peterskirche, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Mai multe articole din secțiunea Destinatii
Meniu
Facebook
Alte pagini
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

Links