de Victor Grigore, Webphoto.ro

Pe treptele acestei catedrale s-a murit pentru libertate in decembrie 1989 si pe aceleasi trepte oamenii s-au adunat cu lumanari in primul oras liber de comunism al Romaniei: s-au rugat si au cantat cantecele “haiducilor” de la Phoenix, fugiti in Germania din acelasi oras in anii ’70.

catedrala timisoara catapeteasma

Catedrala ortodoxa din Timisoara a fost construita in perioada interbelica, dar pana la finalizarea lucrarilor trupele sovietice intrasera deja in tara, asa ca la inaugurare regele Mihai a fost insotit de primul ministru comunist Petru Groza.

decoratiuni marmura timisoara

Dimensiunile catedralei sunt impunatoare: inaltime de 83 m si latime de 32, cu o capacitate de 5000 de persoane. Alura neobisnuita e data de un elan al constructiiilor religioase monumentale de dupa Marea Unire, care a dus la constructia de catedrale cu pretentii europene in special in marile orase din Transilvania si Banat (Alba Iulia, Cluj, Targu Mures, Satu Mare), dar si in cartiere din Bucuresti.

banat altar

Stilul e influentat de constructiile din lemn si piatra din Moldova si Transilvania, dar si de goticul specific protestantismului, foarte bine reprezentat in oras. Pictura de la interior si catapeteasma pastreaza insa intact spiritul bisericilor de inspiratie bizantina. Arhitectul catedralei e Ion Traianescu

iconostas temesvar

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Catedrala din Timisoara, o emblema a orasului de pe Bega, 5.5 out of 10 based on 2 ratings

Mai multe articole din secțiunea Destinatii
Meniu
Facebook
Alte pagini
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

Links