de Victor Grigore, Webphoto.ro

Deși are șase secole vechime și e încă sediul episcopiei catolice locale, cu siguranță nu aceasta e prima care îți vine în minte când auzi expresia „catedrala Barcelonei”. Și asta, desigur, datorită faimei mondiale atinse de capodopera lui Gaudi, Sagrada Familia.

catedrala spaniola bolta gotica

Cele două biserici nu sunt foarte departe una de alta, peste Avenida Diagonal, unul din cele mai importante bulevarde din oraș. Catedrala e un exemplu tipic de gotic spaniol, cu multe asemănări cu catedrala din Sevilia. Cele mai valoroase elemente de arhitectură ale sale – portalurile monumentale și arcadele ogivale – sunt și ele asemănătoare cu ale „surorii” sale mai mari din Andaluzia.

coloane gotice

Catedrala Sfintei Cruci și a Sfintei Eulalia respectă tradiția multor lăcașuri spirituale, de a fi construite pe locul unor temple precedente. În acest caz, evoluția începe cu o biserică în stil romanic din 1298.

fatada gotica

Fațada gotică masivă, lată de 40 m, pe care o vedem astăzi, e mult mai recentă, de la începutul secolului XX. Domul înalt de 70 m e opera arhitectului August Font i Carreras. Catedrala are 17 capele, o curte interioară (patio) și o criptă spectaculoasă a sfintei Eulalia.

triforium vitraliu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Cealaltă catedrală a Barcelonei, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Mai multe articole din secțiunea Destinatii
Meniu
Facebook
Alte pagini
Links