de Victor Grigore, Webphoto.ro

Palatul Hofburg a fost martor al istoriei de pe vremea Habsburgilor, până în timpurile noastre, dar valoarea sa arhitecturală îi depăşeşte trecutul. Nu ştim de când a început să fie folosit de capetele încoronate din Viena, dar era deja reşedinţă regală în secolul XIII. Extins şi renovat mereu, palatul Hofburg a ajuns reşedinţa de iarnă a dinastiei de Habsburg, în timp ce Palatul Schonbrunn (aflat la doar câţiva kilometri), cu minunatele sale grădini, servea ca reşedinţă de vară.

hofburg

Doi eroi militari sunt onoraţi de două statui ecvestre: prinţul Eugen de Savoya, care a slujit trei împăraţi habsburgici şi e cel mai bine cunoscut pentru implicarea sa în apărarea Vienei asediate de otomani, respectiv arhiducele Carol de Austria, rivalul militar al lui Napoleon.

Astăzi, palatul Hofburg e reşedinţa preşedintelui Austriei, care ocupă doar o foarte mică parte din clădire. Sistemul parlamentar austriac rezervă oricum un rol preponderent ceremonial preşedintelui. Cea mai mare parte a clădirii e ocupată de mai multe muzee şi mai ales de Biblioteca Naţională a Austriei.

terier

De la balconul acestui palat, Hitler a anunţat anchluss-ul, reunificarea Austriei şi Germaniei. Dictatorului i-a plăcut probabil şi sonoritatea locului – Piaţa Eroilor – şi s-a visat poate asociat cu cei doi generali imortalizaţi în statuile din piaţa palatului.

coloane

Mai mulţi arhitecţi au contribuit la înfrumuseţarea palatului în special în stilul barocului italian: Filiberto Luchese, Lodovico Burnacini, Domenico Carlone, Lukas von Hildebrandt, Joseph Emanuel Fischer von Erlach, Johann Fischer von Erlach.

fronton

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Palatul Hofburg, fosta reşedinţă imperială, acum sediul Preşedinţiei şi al Bibliotecii Naţionale, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Mai multe articole din secțiunea Destinatii
Meniu
Facebook
Alte pagini
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

Links