Piața Sfatului din Brașov, locul de întâlnire al turiștilor

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Brașovul recuperează rapid în cursa pentru titlul neoficial de cel mai important oraș al Transilvaniei. Sibiul a avut un avans cu ajutorul investițiilor, care au însoțit statutul de Capitală Culturală Europeană, ocazie cu care și-a reabilitate multe fațade de clădiri, muzee și spații publice. În schimb, Clujul și-a consolidat poziția de motor economic al Transilvaniei. Dar Brașovul are de partea sa câteva atuuri, ce nu pot fi ignorate: apropierea de București (170 km NV), împrejurimile naturale, cu Muntele Tâmpa (900 m) chiar în interiorul orașului, și cele mai populare stațiuni și pârtii de ski din țară, la doar o oră de mers cu mașina.

Populația de peste 200.000 de locuitori, cu o tradiție de armonie interetnică, și trecutul de fortăreață medievală se adaugă și ele la ingredientele, care dau parfumul local Brașovului.

piata sfatulu

Principala piață publică din Brașov, Piața Sfatului, e locul care sintetizează cel mai bine atractivitatea orașului ca destinație turistică și dezvoltarea lui din ultimii ani. Piața are vedere spre Muntele Tâmpa, accesibil printr-o telecabină, munte pe care stă o inscripție cu numele orașului în stil hollywoodian. Străduțele centrale sunt acum tot mai aglomerate cu terase și cafenele, decorate cu blazonul orașului și vechiul său nume german, Kronstadt.

brasov

Clădirea care domină piața e Casa Sfatului, cu turnul său înalt de 48 de metri, folosit la origini ca punct de observație. Pentru că turnul era folosit pentru alertarea orășenilor cu privire la orice pericol, era cunoscut și ca Turnul Trompeților. Existența unei primării pe acest loc e atestată documentar din secolul XV. Clădirea adăpostește acum muzeul regional Brașov, cuprinzând colecții numismatice, hărți, cărți de anticariat și armuri.

biserica neagra

Dar fosta clădire administrativă e depășită în faimă de Biserica Neagră, cea mai mare biserică gotică din Europa de Est, datând de la sfârșitul secolului XIV. A fost inițial o biserică catolică, devenită evanghelică, odată cu trecerea comunității germane locale la protestantism. Cea mai mare parte din clădire a fost cioplită și mobilată de meșteri berlinezi. Biserica are cel mai greu clopot din țară (de șase tone) și o orgă folosită în mod curent la concerte.

kronstadt

Mult mai târziu, în secolul XIX, s-a ridicat în piață și o biserică ortodoxă, mult mai modestă, în stil bizantin. Aceasta are o fațadă și o clopotniță aliniată cu restul fațadelor din Piața Sfatului, în același stil baroc. Printr-un mic gang se ajunge într-o curte interioară, de unde se face intrarea în biserica propriu-zisă, cu hramul Adormirii Maicii Domnului.

primaria brasov turn cu ceas

În anii din urmă, tradiția medievală a orașului e recuperată, prin renovarea mai multor clădiri și organizarea demonstrațiilor gărzii medievale, spre deliciul turiștilor amatori de fotografii. Au fost renovate și elementele de fortificație, bastioane, turnuri, porți monumentale și ziduri, care compuneau Cetatea Brașov.

garda medievala

Piața e de asemenea faimoasă pentru găzduirea festivalului de muzică ușoară Cerbul de Aur, la care au participat vedete pop ca: Tom Jones, Ricky Martin, Diana Ross, Amalia Rodriguez, Kenny Rogers, Christina Aguilera, Coolio, Sheryl Crow, Vaya con Dios și mulți alții.

fantana arteziana

În 2013, flacăra olimpică a fost aprinsă la Brașov pentru prima dată, când orașul a găzduit FOTE, olimpiada de iarnă a tinerilor atleți europeni. În pregătirea acestui eveniment s-a construit un patinoar modern acoperit, împreună cu dotarea altor pârtii și a unor capacități de cazare.

muntele tampa

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro