de Victor Grigore, Webphoto.ro

Numele Sarmizegetusa este împărțit de două situri arheologice, aflate la 40 km depărtare și legate de luptele soldate cu ocuparea Daciei de către latini. Primul cuprinde ruinele capitalei dacilor din Munții Orăștiei, Sarmizegetusa Regia. Al doilea, aflat chiar în satul Sarmizegetusa, județul Hunedoara (prezentat aici) e mai puțin spectaculos și cuprinde ruinele coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.

forum sarmizegetusa

Locul a fost inițial o garnizoană pentru trupele care invadaseră deja Dacia, iar după cucerirea din anul 106, aici a fost construit un oraș roman cu amfiteatru (destul de bine păstrat), forum, temple, capitoliu și necropolă. Locul avea o importanță strategică, pe drumul dintre Dunăre și Carpați, deschis de podul lui Apolodor din Damasc, de la Drobeta, cale folosită pentru invazia Daciei.

fantana

Localitatea Sarmizegetusa se găsește pe drumul național ce leagă Hațeg (la vest) de Caransebeș (la est). E o zonă al cărei potențial turistic nu e încă exploatat, nici vecinătatea cu zone verzi ofertante, ca Valea Jiului, Parcul Național Retezat, Poiana Mărului sau chiar Băile Herculane.

inscriptie romana

În perioada ei de existență romană, așezarea a fost vizitată de câțiva împărați, între care Caracalla și Gordian al III-lea, fiind sub un constant asediu din partea dacilor liberi și a triburilor migratoare. Colonia a supraviețuit și retragerii aureliene de la finele secolului al III-lea, dar a continuat să decadă, dispărând în Evul Mediu.

capitel

capita de fan

dacii liberi

amfiteatru

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.6/10 (12 votes cast)
Ruinele de la Sarmizegetusa, capitala Daciei ocupate de romani, 8.6 out of 10 based on 12 ratings

Mai multe articole din secțiunea Destinatii
Meniu
Facebook
Alte pagini
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

Links