Ruse, orașul românesc din Bulgaria

de Victor Grigore, Webphoto.ro

După ce treceți Dunărea pe Podul Prieteniei de la Giurgiu, veți avea plăcuta surpriză să constatați că în micuțul oraș Ruse se vorbește românește la tot pasul. Nu veți avea prea mare succes dacă vă veți adresa comercianților în engleză, dar veți găsi meniuri în limba noastră pe mesele de la restaurant și suficienți vânzători care înțeleg cifrele și denumirile românești ale produselor pe care le vând.

monumentul libertatii

Pentru Ruse, afluxul de cumpărători veniți din București și alte părți a însemnat o impulsionare a comerțului. S-au deschis mai multe centre comerciale de mari dimensiuni, primul în drumul de la graniță fiind un Kaufland spre care va sti oricine să vă îndrume. Partea mai puțin plăcută pentru localnici e că turiștii (de obicei în trecere) au crescut treptat prețurile, așa că au apus vremurile în care puteai mânca la restaurantele din oraș la jumătate de preț decât în țară. Chiar și cu scumpiri, porțiile mari de pizza și specialități locale nu sunt de ocolit.

statuie libertate lumina

La prima vedere, Ruse nu impresionează prin aspect, dat fiind că la intrarea în oraș ești întâmpinat de blocurile comuniste deloc plăcute. Dar centrul orașului e o reală surpriză: câteva străzi cu arhitectură clasică în stil occidental, artere pietonale pline cu buticuri și terase, câteva clădiri oficiale și un parc.

libertate mausoleu comunisti

Emblema orașului e Monumentul Libertății, un obelisc încadrat de lei și tunuri. E opera sculptorului italian Arnold Zocchi, care a așezat în vârful obeliscului statuia unei femei ce pare a binecuvânta orașul. Leii sunt simbolul de pe blazonul bulgăresc, iar în ansamblul statuar al lui Zocchi ei rup niște lanțuri voluminoase, ce simbolizează ocupați otomană. Bulgaria și-a câștigat independența, ca și România, luptând în războiul ruso-turc din 1877-1878, dar și-a proclamat propriu-zis independența cu 31 de ani mai târziu, în 1908.

statuie leu

Monumentul Libertății e între clădirea teatrului și cea a primăriei, cea mai importantă clădire din oraș, cu aerul unui palat baroc.
Mai aproape de periferia orașului e și un mausoleu dedicat în anii 70 așa zișilor eroi comuniști.

palatul primariei

Ruse are evident acces la Dunăre și un mic port propriu. De aici puteți merge mai departe, către alte destinații, cum ar fi Balcic sau Veliko Târnovo.

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro