de Victor Grigore, Webphoto.ro

Nu cu mult timp în urmă, în secolul trecut, puteai identifica zona de proveniență a unei persoane doar după hainele pe care le purta. Straiele erau făcute în întregime în casă și era o chestiune de mândrie să păstrezi specificul zonei, dat de anumite decorațiuni vegetale, zoomorfe și antropomorfe.

invartita hora fetelor

Chiar și astăzi există regiuni ale țării în care poți întâlni țărani îmbrăcați în costume populare, pentru a întâmpina turiștii sau la sărbători. În sate din Maramureș tinerii se și căsătoresc purtând costumele lor tradiționale, în locul ”banalei” rochii albe de mireasă și a costumului de ginere.

dansatori ardeleni

Horele jucate la Muzeul Satului din București provin din Transilvania. Asemenea costume bărbătești, cu pantaloni bărbătești strânși pe picior, cizme înalte negre, veste cu mărgele colorate, peste ii albe, sunt reprezentative pentru zone ca Alba Iulia, Someș sau Valea Arieșului, în Munții Apuseni.

taraf popular

Femeile poartă, de asemenea, haine preponderent albe, cu fuste lungi și cămăși largi, peste care pun veste negre cu decorațiuni colorate și un șorț. Cureaua din piele sau material textil e la fel de importantă pentru costumele femeiești și bărbătești.

dansuri populare

În trecut, sătenii obișnuiau să poarte opinci făcute în casă din piele de porc, legată cu șiret, dar acestea au fost înlocuite cu ghete și cizme moderne, care rezistă mai bine la mișcările dansurilor pline de vitalitate ale tarafurilor. Încălțările sunt acum folosite pentru a ține ritmul cu tropăituri și bătăi din palme peste glezne. Costumele sunt și mai frumos puse în valoare de învârtite, dansuri cu multe piruete jucate în perechi și punctate de strigături vesele.

transilvania

costume cu broderii

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (8 votes cast)
Costume și dansuri populare din Ardeal, 9.3 out of 10 based on 8 ratings

Mai multe articole din secțiunea Reportaj
Meniu
Facebook
Alte pagini
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

Links