ro

La Timișoara s-a strigat din nou: „Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim!”

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Comemorarea a 25 de ani de la declanșarea Revoluției Române din Timișoara a adunat câteva sute de participanți în fața catedralei. Oaspete de onoare a fost președintele Klaus Iohannis, în prima sa vizită în alt oraș, de la câștigarea alegerilor. În fața catedralei ortodoxe din Timișoara s-a desfășurat o slujbă de pomenire. Retrăind momentele eroice de acum un sfert de secol, o coloană de manifestanți cu steaguri a venit de pe bulevard, scandând lozincile primelor zile ale revoltei, ce a dus la răsturnarea regimului comunist: „Există Dumnezeu!”, „Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim!”, „Jos comunismul!” sau „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”.

revolutie timisoara

În amintirea celor 73 de morți și 296 de răniți de la Timișoara, participanții au scandat „Păcat, păcat, de sângele vărsat!”. Timișoara a fost primul oraș din România, care s-a declarat liber de comunism, după ce forțele de ordine ale Miliției, Securității și Armatei, nu au mai putut stăvili mulțimile venite din căminele studențești și de pe platformele industriale ale orașului, care cereau schimbarea de regim. La ordinul lui Nicolae Ceaușescu, consemnat în stenograme și înregistrări audio, forțele de ordine au deschis focul cu muniție de război împotriva manifestanților neînarmați, încercând reprimarea violentă a protestului.

klaus iohannis

Unul din cele mai odioase gesturi a fost furtul cadavrelor unora dintre victime, care au fost apoi incinerate în secret, pentru a se șterge urmele crimei. Cenușa acelor victime a fost aruncată într-un canal la periferia Bucureștiului, după cum au demonstrat cercetările ulterioare.

decoratiuni craciun

Timișoara este orașul care păstrează cea mai vie amintire actelor de eroism ale acelor zile. Localnicii își amintesc nopțile lui Decembrie 1989, când mulțimile se adunau și cântau pentru a-și face curaj, cum s-a tras inclusiv pe treptele catedralei ortodoxe, împotriva celor care încercau să se ascundă înăuntru. Sau despre discursurile și proclamația rostite de la balconul Operei în acele zile.

catedrala timisoara ceas revelion

25 de ani mai târziu, centrul orașului este complet schimbat, împodobit în lumini de Crăciun și cu un târg de dulciuri pe model vienez. Ca mai toate sărbătorile creștine, și Crăciunul era interzis în public în perioada comunistă. Oamenii își amintesc inclusiv scandarea din timpul Revoluției „vrem bomboane de Crăciun, nu conducător nebun!”. Lipsa de libertate a fost principalul motiv pentru ieșirea în stradă a românilor în 1989, urmată de nemulțumiri legate de nivelul de trai foarte scăzut, lipsa hranei în magazine, întreruperile de curent electric, căldură și alte lipsuri.

timisoara

Comemorarea a continuat în interiorul Operei din Timișoara. Discursurile ținute acolo de președintele Klaus Iohannis și de primarul orașului, Nicolae Robu, au putut fi urmărite pe un ecran și de mulțimea adunată în piață.

robu iohannis

Mai multe despre: Reportaj
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.