ro

Târg de Moș Nicolae la Muzeul Țăranului Român

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Muzeul Taranului Roman a gazduit intre 1 si 2 decembrie Targul de Sfantul Nicoale. Peste 100 de mesteri populari si-au expus creatiile: impletituri, tesaturi, masti populare, ceramica, instrumente muzicale, jucarii. Mai mult, vizitatorii au putut chiar gusta specialitati culinare ca sarmalute, ciuperci murate, branzeturi, suc de mere, kurtos kolacs si placinta.

ghete mos nicolae

Spre deosebire de Mos Craciun, care e o creatie foarte recenta a lumii occidentale, si care tinde spre o laicizare a sarbatorii Craciunului prin punerea intre paranteze a adevaratei ei semnificatii religioase, Sfantul Nicolae e un personaj cat se poate de real, puternic legat de traditia crestina.

taranca in ie urban rural

Cel care a castigat cu smerenia cele inalte si cu saracia cele bogate Sfantul Ierarh Nicolae, a trait in timpul imparatilor romani Diocletian si Maximilian. Traditia de a face daruri copiilor in seara care ii precede sarbatoarea vine din generozitatea acestui facator de minuni, arhiepiscop in Mira Lichiei.

olarit

Ca teolog, Sfantul Nicolae a luat parte si la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, unde s-a formulat textul Crezului si a fost condamnata ca eretica viziunea lui Arie asupra lui Iisus Hristos, ca o creatie a lui Dumnezeu, optandu-se pentru dogma Sfintei Treimi, care include trei persoane de o fiinta.

ghete

Sfantul Nicoale a fost eliberat din temnita de Constantin cel Mare. Moastele sale se afla in orasul italian Bari.

cumparator vaza ceramica

In cadrul targului de la Muzeul Taranului Roman au avut loc si concerte. Valentin Albesteanu si taraful sau au sustinut un recital de cafe concert cu: Hora staccato, Caruta postei, Ceasornicul (Grigoras Dinicu), Trisch-Trasch (Johann Strauss), Dans ungar nr. 5 (Johannes Brahms), Parfum de femeie, Liber tango (Astor Piazzola).

troita sapanta mobilier pictat

Fanfara din Cordareni, judetul Botosani, a pus in scena obiceiul Caprei, specific Anului Nou.
Cel mai bine reprezentate la targ au fost obiectele ceramice, ulcioare, farfurii si strachini din lut pictat cu motive populare. Obiectele din lemn au putut fi vazute chiar in procesul de fabricatie. De sub daltile mesterilor au iesit linguri sculptate, ciubere, vase, tocatoare, butoiase, dar si jucarii pentru cei mici.

linguri de lemn

Mai multe despre: Craciun, Reportaj
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.