Din frumusețile ascunse ale Bucegilor: Lacul Bolboci, traseu montan până la Cabana Miorița și Piatra Arsă

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Bolboci e un lac vast, creat prin blocarea artificială a râului Ialomița în 1988, printr-un baraj. Are un volum de apă asemănător cu Lacul Morii din București, dar e foarte întins, ascunzându-se printre versanții de pe mal, în așa fel încât e aproape imposibil să îl prinzi într-o singură imagine, chiar și de pe creste. Calitatea cea mai plăcută a acestui lac creat de mâna omului e că nu pare artificial deloc. Uneori apele sale iau nuanțe foarte clare de verde, iar munții dimprejur sunt acoperiți de păduri umbroase de brad.

lacul bolboci

Cabana, care e acum foarte aproape de mal, e mult mai veche decât lacul însuși. Prima cabană, pentru forestieri, a fost construită în 1928, de atunci beneficiind de numeroase îmbunătățiri și reconstrucții, pentru a putea primi acum până la 60 de turiști. Poiana din jurul ei și chiar de pe malul lacului poate fi de asemenea folosită pentru a pune cortul. Locul are un potențial turistic enorm, fiind destul de aproape de Sinaia, prima stațiune de ski, pe care o întâlnești când vii dinspre București pe DN1. În Sinaia, trebuie să faci stânga pe Calea Moroieni, stradă care se prelungește într-o șosea, ce duce la Moroieni și apoi la Târgoviște.

cabana bolboci

Din această șosea, care se prezintă acceptabil, sunt două căi de a ajunge la Lacul Bolboci. Cea mai proastă variantă e din Moroieni, pe drumul forestier de la sanatoriu. E o bucată mai scurtă de drum, dar nu vă aventurați pe ea, dacă nu aveți un jeep, de care nu vă e milă. Varianta mai bună se deschide pe partea dreaptă, mult înainte de Moroieni și aproape de Cota 1000 (unde există pensiuni). Ignorați plăcuțele cu avertismente de drum în lucru: e un drum excelent cu priveliști de vis, care urcă la Piatra Arsă. E recent asfaltat până într-un punct de unde se și vede cabana Piatra Arsă, și de unde s-ar putea continua pe viitor spre cabana Babele.

bucegi

Pentru a ajunge la lacul Bolboci, mergeți spre Piatra Arsă, până întâlniți indicatoare de părăsire a drumului asfaltat, spre stânga. Această bucată de circa 10-20 km de drum forestier e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea turistică a lacului. Nu e chiar de speriat, pentru că a mai fost se pare tasat și ceva pietriș s-a mai presărat, deci poate fi trecut și de o mașină obișnuită de oraș. După șanțurile de pe margini și utilajele din zonă, nu ar fi exclus ca drumul să fie deja pe lista de asfaltări a autorităților județene. Aveți mare grijă să citiți indicatoarele de la intersecțiile acestui drum, ca să nu ajungeți spre alte direcții, unde drumurile sunt chiar impracticabile ori duc doar la exploatări forestiere.

drum brazi parau ialomita

Înainte de a ajunge la lac, veți observa campingul de la Cheile Zănoagei, un loc natural splendid, pe care nu trebuie să îl ratați. Dacă vreți să cruțați mașina de încă 1-2 km de drum prost, puteți campa chiar aici, sau căuta cazare la o pensiune și să parcurgeți restul drumului până la lac într-o drumeție. De la lacul Bolboci se fac mai multe trasee de mers cu pasul sau cu bicicleta de mountain bike. Tot perimetrul lacului e înconjurat de un drum forestier cu pietriș, care duce la Mănăstirea Peștera, la hotelul cu același nume sau la Lacul Scropoasa.

turma de oi miorita

Un traseu mai provocator de drumeție ar fi cel care urcă în Bucegi, la cota 2.000 sau spre unul din vârfuri, pentru care trebuie urmărit marcajul cu cruce galbenă. Începeți prin a trece peste baraj, care funcționează și ca pod, apoi urmați o vreme conturul lacului. Fiți foarte atenți să nu ratați poteca marcată cu vopsea galbenă și care urcă pieptiș la dreapta. Din momentul în care ați intrat în foarte plăcuta pădure de brad, vă așteaptă un urcuș constant, de la cei aproximativ 1.400 m altitudine ai lacului la cota 2.000 sau până unde hotărâți să vă aventurați. Aveți în vedere și că nu veți găsi surse naturale de apă pe traseu, cel puțin în această vară secetoasă nu erau, dar puteți cumpăra de la cabanele din drum.

puieti brad tricolor romanesc

De la un moment dat, sectorul vegetal se schimbă și umbra plăcută a coniferelor e înlocuită de ierburi înalte și de jepii, care se văd în zare. Bucurați-vă de priveliștea oferită spre lac din vârful versantului cel mai apropiat. Poteca se intersectează cu drumul asfaltat spre Piatra Arsă, într-un punct de unde mai sunt doar 4 km pe șosea spre celebra cabană. Tot în acea direcție ar trebui să mergeți și dacă alegeți ca destinație cabana Babele. Păstrând traseul cu cruce galbenă ajungeți la o serie de pârtii de ski, care urcă la Vârful cu Dor, la Valea Cu Dor, Cota 2000. Coborârea în Valea cu Dor poate fi obositoare, după atâta urcuș, așa că puteți încerca o scurtătură, dacă urcați pur și simplu de sub instalația de telescaun.

cabana miorita

Cabana Miorița e o cabană de mari dimensiuni, cu 60 de paturi, restaurant și posibilități de divertisment. Puțin mai sus de ea e și oficiul Salvamont, unde s-a dezvoltat și o mare terasă a unui restaurant, de unde se vede orașul Bușteni. Traseele ce pot fi abordate din acest punct sunt numeroase: până la Piatra Arsă mai e de urcat doar o oră, o oră jumate. Se poate coborî cu telescaunul la cota 1.400 sau în Sinaia

baraj bolboci

Miorița Cabin is a large chalet with view on the other side of the mountain in Valea Prahovei, probably to Bușteni city. The mountain rescue station is also near and a large terrace and restaurant has developed there. Climbing from Bolboci Lake to Miorița Chalet will take you some 3 or 4 hours, depending on your condition. The return way should not take you more than 2-3 hours. From Miorița, right next to Cota 2000, there is about 1 – 1,5 h to Piatra Arsă Chalet. Un traseu mai ocolitor de întoarcere spre Lacul Bolboci ar putea fi prin Cabana Padina, în circa 4 ore. Desigur, se poate continua ascensiunea spre Babele sau Vârful Omu.

pasune

La urcare, traseul de la Bolboci la Miorița durează 3-4 ore, în funcție de condiția fizică a fiecăruia, iar la coborâre, fără ocol pe la Padina, aproximativ 2-3 ore. În zona mai înaltă a traseului, cum ar fi punctul de intersecție cu noua șosea, există vedere spre releul alb-roșu de pe Coștila sau, în zilele senine, spre crucea de pe Caraiman, de asemenea accesibile prin diverse variante de traseu.

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro