Fontana di Trevi, cel mai romantic loc din Roma

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Alături de Piazza di Spagna, de Coloseum, Vatican sau Palatul Victor Emanuel (din Piaţa Veneţia), Fontana di Trevi e o importantă atracţie turistică, de neratat atunci când vizitezi Roma. Numele fântânii nu vine de la un personaj anume, aşa cum ne-am putea imagina, ci de la două cuvinte italieneşti, care înseamnă “trei drumuri”. Şi într-adevar, Fântâna di Trevi se găseşte la intersecţia a trei străzi, deşi istoria ei începe în urmă cu mai bine de două milenii, în vremea Imperiului Roman, când fântâna era punctul final al unui apeduct.

fontana trevi

Apeductele, construcţii care transportau apa pe distanţe mari de la izvoare la oraşe, erau invenţia şi mândria Imperiului Roman, aducând cu ele igiena şi calitatea vieţii. Apeductele erau exemple de măiestrie inginerească, apa curgând exclusiv prin forţa gravitaţiei pe zeci de kilometri, cu o înclinaţie de doar 34 cm la un kilometru. Circa 500 de kilometri de apeducte, cele mai multe subterane, dar şi supraterane, alcătuiau reţeau de alimentare a Romei, cel mai mare oraş al epocii.

ocean mitologie mitologie romana

Desigur, aspectul de astăzi al Fontanei di Trevi nu datează de pe vremea Imperiului Roman, ci din anul 1629, când Papa a decis reconstruirea ei. Arhitectul a fost Nicola Salvi, care a lucrat în stilul barocului italian. Înainte de Salvi, Gian Lorenzo Bernini, arhitectul care a proiectat coloanele pieţei San Pietro de la Vatican, a mutat fântâna cu 180 de grade, având acum Palazzo Poli ca fundal.

turisti roma

Fântâna e dominată de statuia lui Ocean, zeul mitologic al mării, care conduce un car în forma unei elegante cochilii. Caii lui sunt struniţi de doi Tritoni, de asemenea figuri mitologice închipuite a fi mesageri ai mării. Ocean era un zeu exclusiv al spaţiului marin, spre deosebire de mai cunoscutul Poseidon (Neptun), care patrona şi apele dulci.

arteziana

Fontana di Trevi e la orice oră copleşită de turişti, un aspect care reduce din romantismul indiscutabil al frumoasei construcţii, dar toţi se înghesuie aici pentru a face poze sau pentru a arunca în fântână câte o monedă, în speranţa că se vor întoarce cândva la Roma, în virtutea acestei tradiţii.

sculptura roma

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro