Statuia regelui Carol I s-a întors în fața Palatului Regal

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Regele Carol I are din nou o statuie ecvestră pe Calea Victoriei între două dintre clădirile de care și-a legat numele: fostul Palat Regal, astăzi Muzeul Național de Artă și clădirea Fundațiilor Regale, care adăpostește Biblioteca Centrală Universitară. Carol I este personalitatea care a avut cea mai mare influență pozitivă asupra istoriei României. În timpul domniei sale de o jumătate de secol, România și-a câștigat independența și s-a demarat cel mai ambițios proiect de modernizare a țării.

piata revolutiei

După ce o machetă din fibră de sticlă a fost expusă, o statuie adevărată din bronz. Lucrarea aparține sculptorului Florin Codre, dar reproduce în mare vechea statuie a lui Carol sculptată de croatul Ivan Mestrovic. Aceasta a fost topită de comuniști în 1948 și folclorul spune că bronzul ei a fost folosit și pentru statuia lui Lenin care domina Casa Scânteii.

Bucuresti

Ironia istoriei face ca, între timp, și soclul statuii lui Lenin de la actuala Casă a Presei să fie gol, niciun edil nehotărându-se încă să așeze vreo creație artistică acolo. Academia Cațavencu a inițiat o strângere de fonduri pentru un monument în amintirea bătrânei Elisabeta Rizea, eroina anticomunistă din satul Nucșoara, dar în cele din urmă ce s-a întâmplat cu fondurile adunate a rămas un mister ca și dispariția banilor de la FNI. Cât despre statuia lui Lenin, ea e în continuare culcată la pământ undeva în Mogoșoaia, iar bronzul ei nu a fost folosit pentru a reface statuia lui Carol I.

carol

Dar acestea sunt probleme care țin mai mult de anecdotică, o problemă cu adevărat pentru municipalitate e că în prezent Piața Revoluției este înțesată de monumente diverse, fiecare dintre ele controversate într-un anumit fel. Mai mult, zona e luată în discuție și pentru realizarea unui proiect imobiliar cu clădiri de birouri și spații comerciale. Între timp, spațiul atât de încărcat de istorie nu e nici spațiu pietonal, nici piață publică, fiind la drept vorbind o imensă parcare presărată cu statui.

carol

Cea mai contestată dintre statuile cu care se va învecina monumentul regelui Carol I este și cea mai recentă, Memorialul Revoluției, realizat de artistul plastic Alexandru Ghilduș. Un obelisc din marmură albă care străpunge un ou cu structură asemănătoare unui cuib de pasăre, în jurul căruia se află inscripționate numele celor căzuți în Revoluție, opera lui Ghilduș a primit rapid porecle ironice ca măslina înfiptă în scobitoare sau mai pe scurt, țeapa.

carol

Tot în fața clădirii care a adăpostit după Revoluție Senatul se află și monumentul lui Iuliu Maniu, gândit pentru a intra într-un dialog peste timp cu bustul urmașului său spiritual, Corneliu Coposu, amplasat în spatele bisericii Kretzulescu.

carol carol

Personalitate copleșitoare, Carol I a condus România 48 de ani, ca domnitor și apoi ca rege. Carol a domnit sub autoritatea uneia dintre cele mai avansate constituții din Europa, intrată în vigoare la puțin timp de la urcarea sa pe tron. Respectul pentru principiile democratice, prin neamestecul direct în treburile guvernării, caracterul și viziunea suveranului au permis numeroase realizări ale țării, între care un progres admirabil din punct de vedere cultural, emanciparea administrației, înființarea primelor universități, ridicarea de construcții cu valoare de patrimoniu precum Castelul Peleș sau Podul peste Dunăre de la Cernavodă. Împreună cu o clasa politică vizionară, condusă de Ion Brătianu, sub Carol I România a câștigat războiul de independență, pe care și-a proclamat-o chiar de ziua regelui, la 10 mai 1877.

Mai multe despre: Destinatii
Multimedia

Deși posteritatea e unanimă în a aprecia amprenta istorică a regelui Carol I, în epocă au existat și contestatari. Cel mai ilustru a fost conservatorul incorigibil Caragiale, care nu a pierdut ocazia de ironiza până și aspectul fizic al domnitorului mic de statură, gestul de a-și pune pe cap o coroană făcută dintr-un tun topit din războiul de Independență la care Carol participase activ și, în general fastul considerat de tot râsul de către Nenea Iancu, o formă de fanfaronadă într-o țară totuși balcanică. Într-o poezie nesemnată dar publicată chiar la aniversarea jubileului regal, Caragiale nu pronunța numele regelui, dar lansa un calambur memorabil: Ca rol fu mare mititelul.... De remarcat e că într-o Românie care făcea abia primii pași în lumea democratică, rebelul Caragiale nu a avut de suferit urmări prea serioase după actul său de lezmajestate

Un comediante de bravură
Joacă de patruzeci de ani,
Facând enormă tevatură
În faţa a nişte gogomani.

Dibaci, sub latele-i fireturi,
Ascunde un talent îngust,
Jucând cu-aceleaşi marafeturi
Aceeaşi farsă de prost gust.

Întâi, cu toţii, zi şi noapte,
Îl gratulau pe-acest farsor
Cu ouă moi şi mere coapte
Dar el urma nepăsător.

L-au maltratat. Ce nu-i făcură?
În brânci afar-au vrut să-l dea…
Aş! Răbdătoarea creatură
Că nu-nţelege se făcea.

Primea zâmbind fluierătura;
În dreapta,-n stâng-a salutat
Şi grav, bravând huiduitura,
Rolu-nainte a jucat.

Şi-ncet-încet, toţi gogomanii
De-acest farsor au fost nebuni;
La beneficii, în toţi anii,
Flori, daruri, saltant, cununi!

Că-n loc să poarte o tichie
Ca un farsor ce este, el
Şi-a pus pe cap, cu fudulie
O cască mândră de oţel.

Şi joacă – joacă prost, da-i iese;
Stau paf toţi bietii gogomani,
Paf! Din succese în succese,
De douăzeci ş-atâţi de ani!

Şi tine-te d-acu reclamă:
Măreţ, sublim, nemuritor!
O lume-ntreagă îl aclamă
Ca pe un geniu creator!

Acuma-mbătrânit în slavă,
Sub casca lui de caraghioz
Şi cam zaharisit la glavă,
Vrea chiar triumful grandioz.

Nobil metal nu e oţelul,
Dar scump destul, destul de greu…
Ca rol fu mare mititelul!
Hai, gogomani, la Jubileu!

Câteva secvențe de arhivă cu valoare istorică. O filmare din 1897 îl prezintă pe regele Carol I conducând parada de 10 mai.

Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro