Deși Federația Română de Fotbal nu a putut perfecta o înțelegere cu nicio federație pentru un meci amical, la inaugurarea Național Arena au fost suficienți vizitatori pentru a umple cele 55.000 de locuri ale stadionului. De altfel, capacitatea redusă e principalul neajuns al acestui stadion de ultimă generație, cu dotări adecvate începutului de mileniu.
Stadionul impresionează prin cele trei nivele și acoperișul retractabil, de care atârnă un uriaș cub cu patru ecrane de 30 mp pe care pot fi afișate nu doar minutul și scorul, ca pe orice tabelă, dar și imagini video din timpul partidei, la o claritate mulțumitoare. Stadionul și-a așteptat vizitatorii, care s-au perindat pe parcursul orelor cât porțile au fost deschise, cu multe dintre scaune bine prăfuite și unele finisaje nefinisate, dar toate pot fi considerate detalii minore, care nu au putut strica bucuria bucureștenilor că „în sfârșit se face ceva”. Cei mai mulți s-au înghesuit să se așeze pe fotoliile tapisate din zona VIP.
Primăria promisese că vizitatorii vor avea acces în mod excepțional și în vestiare, în zona de refacere dotată cu piscine și saună ori în tunelul de intrare pe gazon. O promisiune neonorată, ”din motive de securitate”, atât vestiarele, cât și lojele cu pereți din sticlă, dar și nivelul al treilea al stadionului fiind inaccesibile. Nu a lipsit de la deschidere primarul Sorin Oprescu, venit pentru așteptatele băi de mulțime. Pe ecranele de pe cub au rulat în buclă diverse imagini de la construcție, dar și de la ”vizitele de lucru”, cu strângeri de mână ca în clipurile electorale. E limpede că stadionul va fi un motiv de mândrie pentru primar în campania electorală de anul viitor, fiind încă unul dintre proiectele începute de predecesorii săi și finalizate în mandatul actual.
În pliantele distribuite la intrare, bucureștenii sunt asigurați că arena e mai ieftină decât unele similare realizate în Polonia sau Germania, deși nu se poate spune că prețul de aproximativ 200 de milioane de euro, la care au contribuit atât bugetul local cât și cel național, ar fi unul nepiperat.
Stadionul arată foarte bine, are un aer foarte viu cu scaunele multicolore, care dau impresia de tribune pline indiferent de public. Gazonul e probabil la dimensiunile minime ale standardelor UEFA (105 m lungime, 68 m lățime). Pe primul stadion din România care primește clasificarea ”de elită”, potrivit standardelor UEFA, se va desfășura și finala Europa League din 2012. Pe lângă meciurile echipei naționale de fotbal și echipele de club speră să joace aici meciurile de acasă, posibil și în ”cuplaje” de câte două partide, cum se întâmpla pe timpuri pe vechiul ”23 August”. Doar gazonul, dotat cu instalație termică de încălzire pentru topirea zăpezii, a costat circa 3 milioane de euro.
O problemă nesemnalată dar care ar putea deveni de coșmar va fi cea a parcărilor. O construcție capabilă să găzduiască 1200 de mașini e proiectată, dar chiar și așa, nici măcar toți spectatorii de la tribuna oficială nu și-ar putea parca autoturismul în apropierea stadionului.
Pe lângă fotbal nu se va putea juca decât rugby pe acest stadion, dat fiind că s-a renunțat la pista de atletism. Fotbaliștii se plânseseră că la vechiul stadion Național, rebotezat ”Lia Manoliu”, după celebra atletă, tribunele erau mult prea departe de gazon pentru a asigura suportul galeriei la meciurile decisive.
Față de vechiul stadion lipsesc, de asemenea, și stâlpii de nocturnă, dat fiind că actuala instalație e distribuită uniform sub forma 264 de lămpi cu halogen sub acoperișul cauciucat. Lumina generată de instalația de nocturnă (2000 de lucși) e uniformă și face arena să arate într-adevăr spectaculos și gata pentru un show grandios. Tribunele sunt acoperite în permanență, gazonul putând fi și el acoperit, mai ales pentru concertele care urmează să aibă loc aici. Trebuie spus că acoperișurile tribunei și cablurile care susțin cubul video fac absolut inutilizabilă arena pe timp de zi, cel puțin în zilele însorite, din cauza umbrelor foarte puternice. O soluție ar putea fi închiderea acoperișului și aprinderea nocturnei pentru meciurile programate la asemenea ore.
La exterior aspectul stadionului e mai curând modest, fără nimic grandios sau elegant, dar la interior, forma vălurită a acoperișului reușește să îndeplinească și un rol estetic. Acoperișul are 29.600 de metri pătrați, dintre care peste 9.000 sunt suprafața interioară, deschisă de obicei, de deasupra gazonului.
Stadionul are 94 de căi de acces, care dau spre cele patru ieșiri mari ale parcului ce găzduiește Stadionul Național: Bd. Basarabiei, Str. Maior Coravu, Str Pierre de Coubertain, respectiv Str. Socului.
Un alt punct pozitiv la noul stadion național e instalația de sonorizare, care cuprinde 120 de difuzoare mari montate în acoperiș și alte 20 de difuzoare montate în cubul video de deasupra terenului de joc.
În caz de urgență, stadionul poate fi evacut în 8 minute pe 40 de scări de evacuare. Există 7 puncte de prim-ajutor, dispozitive pentru pompieri, poliție și salvare. Și transmisiunile de televiziune se vor desfășura în cele mai bune condiții. Sunt prevăzute locuri de filmare pentru 19 camere și există 364 de locuri pentru jurnaliști, cu pupitre individuale.
Cei care vor dori să se răcorească sau să mănânce ceva pe fugă vor avea la dispoziție peste 60 de chioșcuri.
Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.