ro

Concert de muzică lăutărească tratițională

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Muzica lautareasca traditionala s-a prezentat in haine de gala la spectacolul de la Sala Radio, sustinut in studioul de concerte Mihail Jora. Pentru ca imaginile nu pot transmite si armoniile sonore, trebuie precizat de la bun inceput ca a fost vorba de un concert de inalta tinuta, pentru care orchestra acordeonistului Ionica Minune s-a reunit in efectiv complet, cu trei tambaluri simultan, la unul dintre ele cantand Leonard Iordache, fiul marelui Toni Iordache, violonisti condusi de maestrul Nasturica, suflatori, in frunte cu clarinetistul George Udila. Aceasta adevarata filarmonica de muzica lautareasca a acompaniat alte cateva nume grele ale muzicii lautaresti: Panseluta Feraru, continuatoarea Romicai Puceanu, Nicu Gigantu, Neluta Neagu.

madalin voicu
Madalin Vociu, gazda concertului

Daca muzica a sunat impecabil, singurul lucru regretabil la aceasta intalnire deosebita a fost lipsa completa de mediatizare, poate si ora nepotrivita, care au facut ca o muzica infinit mai valoroasa decat ceea ce este promovat de obicei ca apartinand genului lautaresc sa nu beneficieze de sala plina pe care o merita. Vina apartine Radioteleviziunii Romane care, desi a pus la dispozitie sala cu foarte buna acustica si sonorizare si a filmat concertul cu cinci camere, nu a difuzat niciun clip de promovare pe post si nu a tiparit afise.

lautari

Amfitrionul evenimentului a fost Madalin Voicu, care s-a abtinut cu greu sa nu faca si cateva miscari de dans, cand ritmurile deveneau mai saltarete, a dirijat, amintindu-si de profesia de baza si chiar a cantat celebrul De esti suparata, sau daca nu esti, prea putin imi pasa, stiu ca ma iubesti.

ionica minune
Ionica Minune la acordeon

Rand pe rand, printre interventiile solistilor vocali, valorosii instrumentisti reuniti cu aceasta ocazie au sustinut solo-uri uimitoare. Pe numele sau real Gheorghe Ene, Ionica Minune e unul dintre cei mai reputati acordeonisti, a cantat pe toate meridianele Globului, din Japonia, pana in Statele Unite. A fost stabilit mai bine de un deceniu la Paris, perioada in care si-a obtinut cetatenia franceza si le-a cantat lui Jacque Chirac si Zidane. E faimos in afara scenei pentru garderoba impresionanta de peste 300 de costume ce poarta semnaturile celor mai mari creatori de moda. Supranumele de Minune l-a primit de la timbalistul Toni Iordache pe care il acompania. Adrian Copilu’ Minune a recunoscut ca numele sau de scena a fost inspirat de Ionica Minune (ale carui calitati interpretative le puteti asculta in sectiunea Multimedia).

leonard si bogdan iordache
Leonard Iordache si Bogdan Iordache

Toni Iordache a fost probabil cel mai mare instrumentist al muzicii lautaresti din toate timpurile, iar faima sa este astazi continuata de alti doi membri ai dinastiei Iordache: Leonard Iordache si fiul sau, Bogdan Iordache, care au folosit pentru solo chiar o creatie a regretatului timbalist.

mihaela staicu
Mihaela Staicu

Dar daca solo-uri de vioara si acordeon se vad deseori in reprezentatiile lautaresti, ceva cu adevarat inedit a fost solo-ul de contrabas oferit de Leonard Ciuciu. Un moment exuberant care a dus cu gandul la secventa antologica din “Pisicile aristocrate” si care poate fi intalnit de obicei doar in festivalurile de jazz.

paganini
Unul dintre violonistii orchestrei Ionica Minune, supranumit nu intamplator Paganini

Naistul Constantin Lataretu, care a abordat un fragment dintr-o piesa populara, a amintit influenta pe care au avut-o asupra sa, direct sau indirect, cele trei personalitati majore ale acestui instrument: fondatorul scolii romanesti de nai, Fanica Luca, cel care a redescoperit acest instrument, si cei mai importanti elevi ai sai: Gheorghe Zamfir, care l-a adus in lumea occidentala si Radu Simion, stabilit in Elvetia si din pacate necunoscut publicului roman la justa sa valoare.

George Udila
La clarinet, George Udila

Atmosfera de mare virtuozitate si tinuta artistica a fost completata de tanarul pianist Alexandru Padureanu, care a ales cateva pasaje de muzica clasica pentru reprezentatia sa. Alexandru Padureanu este fiul interpretului de romante Aurel Padureanu si al solistei Cornelia Catanga.

nicu gigantu
Nicu Gigantu, un solist mare si la propriu si la figurat

Componenta completa a orchestrei impreuna cu artistii invitati: Marin Alexandru, Daniel Costache, Ninel Cristea, Panseluta Feraru, Constantin Lacatus Fulgerica, Nicu Constantin Gigantu, Leonard Iordache, Cristina Ioana, Dumitru Leonard, Constantin Lataretu, Gabriela Lautaru, Ion Miu, Tudorel Manolache, Neluta Neagu, Vasile Nasturica, Boby Rosioru, Mariana Risipitu, Cristinel Turturica, George Udila, Romeo Vaduva, Virgil Vasilescu, Toma Zaharia, Alexandru Padureanu.


Neluta Neagu si acordeonul sau

vasile nasturica
La vioara, maestrul Vasile Nasturica, un reprezentant al vechii scoli lautaresti

panseluta feraru
O solistă cu greutate, Panseluța Feraru

taraf
Tânărul pianist Alexandru Pădureanu, fiul cuplului Catanga Aurel Pădureanu, de la lăutărie la jazz și muzică clasică

Mai multe despre: Reportaj
Multimedia

Iata in cele ce urmeaza cateva exemple de ce inseamna virtuozitatea si fantezia lautareasca:

Ionica Minune, improvizatie la acordeon

Leonard Iordache si Bogdan Iordache, la tambal

Taraful George Udila, cu Marian Mexicanu la acordeon:

Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.