en
ro

Nou miting pentru libertate. Legea carantinei a scos oamenii în stradă

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Peste 1.000 de persoane s-au adunat duminică în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva propunerii legislative pe tema carantinei. Inițial, jandarmii au încercat să îi țină pe oameni doar pe trotuarul din fața muzeului Antipa, dar au fost forțați să cedeze, când mulțimea a rupt rândurile și a ocupat Piața din fața guvernului.

Legea a trecut de Camera Deputaților și e în dezbatere la Senat. Mai mulți avocați, care au luat cuvântul, au reclamat că există numeroase prevederi în această lege, care o fac incompatibilă cu legea supremă în stat, Constituția, și cu drepturi fundamentale ale omului. Printre cele mai grave prevederi sunt atribuirea calității de „suspect” pentru orice persoană, care prezintă simtomele unei boli – strănută, tușește.

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că omul are și dreptul de a se îmbolnăvi. A fi perfect sănătos nu poate fi o obligație prin lege, dată fiind natura umană. El atrage atenția că legea nu e una temporară, ci va rămâne pentru totdeauna la îndemâna autorităților, pentru a putea sechestra persoane în baza unor presupuse simptome de: gripă, boli de piele, boli venerice, respiratorii. Mai mult, legea încalcă principiul prezumției de nevinovăție, întrucât presupune că omul va încerca să răspândeasca boala și altora, intenționat, imediat ce află că o are – o presupunere, care nu se face în cazul bolnavilor de SIDA, TBC sau hepatită, care nu sunt internați forțat.

Alte aspecte foarte controversate ale legii sunt cele care se referă la confiscarea bunurilor – care și ele pot avea calitatea de „suspect” în viziunea legii respective. Prevederea va putea fi folosită la confiscarea telefonului mobil sau a camerei de filmat la internarea într-un spital. Dar teoretic ea poate fi extinsă și pentru a sechestra autoturisme, haine, genți sau locuințe. Și mai gravă e ideea internării cu forța a copiilor persoanelor declarate „suspecte” de boală. Vorbitorii au subliniat că statul are deja legi care reglementează ce se întâmplă cu copiii unui om internat în spital sau cu bunurile lui personale, nefiind niciun vid legislativ.

În replică la manifestația de protest, presa oficială și politicienii – ca Ludovic Orban și Klaus Iohannis – au lansat ideea că protestatarii „nu cred în virus”. Prezent la miting, ziaristul Iulian Capsali a spus că o asemenea afirmație e mincinoasă: „eu am avut coronavirus, membri din familia mea au avut, ar trebui să fiu nebun să spun că nu există. Am suferit și ne-am vindecat. Nu suntem de acord cu măsurile luate, cu abuzurile, nu negăm existența virusului.”

Și alți participanți au fost critici cu acest unghi din care presa a atacat protestul, cu afișe precum „Credem în Dumnezeu, nu în Covid-19”. Oamenii spun că au dreptul să citeze surse medicale și să conteste anumite măsuri, nu ar trebui să se ceară o adeziune religioasă populației pentru orice măsuri. De pildă, alți vorbitori au amintit că și decrete anterioare au fost respinse de Curtea Constituțională pentru încălcarea drepturilor omului – cum ar fi internarea forțată a persoanelor fără simptome sau amenzile date de poliție pentru lipsa adeverinței de ieșit din casă.

Cel mai bun discurs l-a avut avocatul Dan Chitic, care a atras atenția că în Senat PSD are majortatea și a îndemnat mulțimea să îl însoțească la un protest și în fața sediului partidului din Kisseleff, aflat în apropiere. El a acuzat sistemul securistic de abuzuri împotriva oamenilor. În piață s-a scandat în mod repetat „Libertate, libertate!” și „Toate partidele, aceeași mizerie”.

Mugur Mihăescu, afectat direct de măsuri ca patron de restaurant, a avut o atitudine mai conciliantă, nu la fel de gustată de public. Fostul membru al grupului de umor Vacanța Mare a spus de la microfon că el e prezent în piață să ajute guvernul, să îl susțină să nu ia măsuri greșite, și că nu își dorește mai multă dezbinare în societate.

Mult mai populară a fost alocuțiunea unei avocate, care militează împotriva vaccinării obligatorii a populației, care a atrat atenția că în alte țări nu sunt impuse restricții la fel de severe.

Au mai luat cuvântul Pompiliu Diplan, teologul Mircea Pușcașu. Au fost prezente și mai multe fețe bisericești.

A existat și un mic incident, în momentul în care o reporteriță de la Realitatea TV a fost apostrofată de participanți. De altfel, ea și jandarmii erau singurii purtători de mască din acea mulțime. Oamenii i-au reproșat că presa nu relatează corect pozițiile critice față de autorități, după ce a primit recent 40 de milioane de euro de la guvern, printr-o ordonanță. S-a scandat de mai multe ori: „Să vină presa, să-i scoatem lesa!”. Ziarista a fost apărată de alt om de presă, Victor Roncea, și de persoane din public, situația calmându-se fără a escalada.

Raed Arafat, care a spus că participanții vor ajunge la spital, a fost și el (în lipsă) printre cele mai contestate personaje. S-a scandat inclusiv „Jos Arafat!” și „Arafat să fie deportat!”.

Singurul partid reprezentat prin câțiva membri a fost „Noua Dreaptă”, dar niciun reprezentat al formațiunii nu a luat cuvântul. Au mai fost prezente și alte formațiuni civice precum „Calea Neamului” (reprezentată de Dan Grăjdan), „Bucovina profundă”, „Frăția Ortodoxă”, pentru care a rostit căteva cuvinte Florin Palas.

Mai multe despre: Reportaj
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse