ro

De fapt, pentru cine se organizeaza o parada militara?

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Nostalgicii defilarilor s-au adunat de Ziua Nationala de-a lungul Bulevardului Kiseleff si in jurul Arcului de Triumf pentru a urmari trecerea militarilor si tancurilor. A fost o parada bine organizata, cu un ritm suficient de alert pentru a nu plictisi chiar si pe cineva deloc pasionat de arme si munitii, dar o intrebare ramane: cui ii e destinata o asemenea demonstratie de forta?

parada militara

Desi armata e cel mai mare risipitor al banului public de la Revolutie incoace, nu se poate spune ca dotarile etalate cu aceasta ocazie au impresionat pe cineva. Cel putin, aparatele de zbor care au survolat si ele la joasa altitudine au starnit doar zambete ironice si remarci sarcastice printre privitori. Ca sa ramanem in aceeasi nota, bine cel putin ca nu s-a prabusit niciun MiG peste spectatori.

marinari

In rest, discursul festivist de pe vremea cand defilarile se tineu pe Stadionul 23 August, la data respectiva, a fost inlocuit cu un alt discurs bombastic-triumfalist care are acum ca subiect Uniunea Europeana si NATO. Doar era primul 1 Decembrie sarbatorit in interiorul Uniunii Europene!

stegulete ue steag tricolor

Parada a fost deschisa de presedintele Traian Basescu, prin salutul militaresc adresat regimentului de garda. Primele care au defilat au fost drapelele istorice si de lupta. Au fost trecute in revista detasamente ale Ministerului Apararii, Ministerului de Interne si SRI, de la infanteristi la jandarmi, marinari, pompieri, medici de la SMURD, genisti, alpinisti, ba chiar si scafandri.

fanfara

Fanfara militara a incheiat convoiul si poate ar fi fost o idee buna ca muzica lor vesela sa fi insotit intreaga manifestare, care ar fi avut astfel un aer ceva mai uman, mai departe de zdranganitul de arme sau de fumul gros scos de vehiculele depasite iesite de pe poarta defunctei uzine Roman din Brasov.

steaguri

Cativa dintre cei care s-au perindat pe langa Arcul de Triumf au participat si la misiuni belicoase sau de mentinere a pacii in Kosovo, Afganistan, Irak sau Angola. Altfel spus, putem sta linistiti ca, atunci cand nu ne ataca nimeni, militarii isi gasesc o ocupatie in razboaiele altora, de pe urma carora isi pot schimba patriotismul in valuta.

militari

Dintre dotarile armatei pe care bugetul a aruncat banii in ultima vreme, cele care i-au umplut cel mai mult de mandrie pe militari sunt transportoarele elvetiene Piranha III si vehiculul de lupta Humvee M 114.

salut

Data de 1 Decembrie a fost declarata zi nationala a Romaniei dupa Revolutia din 1989, comemorand rezolutia Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia de unire a Transilvaniei cu Romania, din anul 1918.

Mai multe despre: Reportaj
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.