ro

Horatiu Malaele, un artist complet: actor, regizor, grafician și scriitor

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Putini se pot mandri cu reusite in domenii atat de variate ca talentatul actor Horatiu Malaele, caricaturist, regizor de teatru si film, iar acum si autor al unei carti autobiografice intitulate Horatiu despre Malaele. In paginile cartii se regasesc fotografii de familie, desene si caricaturi ale sale, grafica erotica, fragmente autobiografice si inceputurile a doua romane: un adevarat “ghiveci intelectual”, cum o caracterizeaza autorul. In cartea-album aparuta la Editura Elena Francisc Publishing sunt evocate si prieteniile cu Toma Caragiu, Nichita Stanescu, Valentin Teodosiu, intalnirile cu regizori ca Liviu Ciulei, Mircea Daneliuc, cu mentorul Octavian Cotescu.

autograf

Cartea e plina de aforisme savuroase, ca: Unii apreciaza la femei capul, altii picioarele, eu cred ca adevarul e undeva la mijloc si include si un amuzant decalog al artistului:
1. Nu iti crea o imagine falsa. E incomoda, greu de intretinut si usor de depistat
2. Fii prietenul dusmanilor tai. Un proverb islamic spune ca “numai iubindu-i poti sa-i distrugi”.
3. Ramai modest. Dar fa in asa fel ca lucrul asta sa se stie. Trebuie sa ai orgoliul modestiei tale.
4. Daca pierzi teren, lasa impresia ca ai facut-o intentionat. Impune un principiu: am dat doi pasi inapoi ca sa-mi pot lua avant.
5. Nu fura pe nimeni. Daca o faci totusi, schimba obiectul intr-o alta podoaba.
6. Nu refuza ajutorul imbecililor. Pentru a ramane sus iti trebuie unanimitate.
7. Nu-ti explica greselile. Invaluie-le in mister si abstractiune. Nu schimba mare lucru, dar deruteaza.
8. Nu te intinde prea tare. Risti sa-ti pierzi controlul granitelor.
9. Nu lupta impotriva cabalelor intemeiate pe ambitie si frustrare. Iti pierzi vremea, iar lor le creezi scop.
10. Daca nu reusesti, modeleaza-ti existenta dupa principiul: Nu se intampla decat ceea ce trebuie sa se intample. Este o dura, dar relaxanta fatalitate.

carte horatiu

Inclinatia sa pentru desen si caricatura il convinsese sa dea la Arte Plastice, dar cand a venit din Targu-Jiul natal la Bucuresti, a vazut cateva spectacole jucate la Teatrul Bulandra si s-a razgandit.

horatiu malaele

A debutat la Studioul Casandra ca Fadinard in Palaria Florentina, regia Ovidiu Schumacher, acolo unde a mai jucat in doua piese ale profesorului sau din Institut, Octavian Cotescu, dupa care a fost repartizat la Teatrul National din Piatra Neamt, unde a avut primul rol sub bagheta regizorala a Catalinei Buzoianu.

A fost Truffaldino in Sluga la doi stapani de Carlo Goldoni, Tyll in Eulenspiegel, regia Catalina Buzoianu, Poetul in Timon din Atena de William Shakespeare, regia Dinu Cernescu, Smerdeakov in Karamazovii,  dupa Dostoievski, regia Dan Micu. A detinut rolul titular in Scapino de Moliere, regia Alexandru Dabija, rolul lui Lelio in Mincinosul de Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur.

horatiu malaele

Secventele sale de improvizatie au facut epoca in spectacole care deveneau adevarate one man show-uri, cum a fost cazul cu Sinucigasul, de Nikolai Erdman, Puricele, de Georges Feydeau sau Carlo contra Carlo, de Paul Ioachim, ultimele doua regizate chiar de Malaele.

A mai regizat Lectia, de Eugen Ionesco, Palaria de Eugen Labiche, Podu’, de Paul Ioachim, Bani din cer, de Ray Cooney, Revizorul, de Gogol.

horatiu malaele

A aparut in peste 50 de filme, printre care: Pentru patrie, regia Sergiu Nicolaescu, Divort din dragoste, regia Andrei Blaier, Aceasta lehamite, regia Mircea Daneliuc, Amen, regia Costa Gavras, dar si in serialul de televiziune Vine politia.

In 2009 a debutat si ca regizor de film, cu unanim apreciatul Nunta muta, in care joaca cel mai bun prieten al sau din teatru, Valentin Teodosiu.

cititori

A adunat o sumedenie de titluri si distinctii: Premiul pentru interpretare, Iasi 1975, Premiul pentru cea mai buna interpretare, Galati 1976, Piatra Neamt 1977, Premiul ATM 1978, Premiul UNITER 1992, Premiul pentru interpretare la festivalul IL Caragiale Bucuresti 1993, Premiul pentru regie la Festivalul Comediei Romanesti 1994, Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Contemporan, Brasov 1996.

In viata particulara, Horatiu Malaele e un familist, casatorit de peste douazeci de ani, are doi baieti, adolescenti, care nu il urmeaza in cariera artistica si nu si-a propus niciodata sa ii indrume in aceasta directie.

Mai multe despre: Reportaj
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.