ro

Emilia Popescu, din personaj pe scena de teatru, în personaj de carte

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Discreta si exploziva in acelasi timp, Emilia Popescu face parte din generatia artistilor consacrati despre care poti crede vazand-o ca abia a iesit de pe bancile facultatii. De fapt, Institutul l-a absolvit acum mai bine de douazeci de ani, in 1988, dupa ce i-a avut ca profesori pe Olga Zamfirescu si Florin Zamfirescu.

Emilia Popescu

Probabil ca mai exista inca oameni care sunt convinsi ca Emilia Popescu e fiica actritei Stela Popescu. Incurcatura a aparut in mintile telespectatorilor dupa ce ani de-a randul Stefan Banica si Stela Popescu au aparut la revelioane interpretand cuplete, inca inainte ca Stela Popescu sa il aiba ca partener de scena pe Alexandru Arsinel. Cand Stefan Banica Junior a aparut "pe sticla" in duet cu Emilia Popescu toti si-au amintit de celebrul cuplu si au fost convinsi ca ambii interpreti au parinti actori, lucru care era adevarat doar pentru Stefan. In ce o priveste pe Emilia, ea provenea intr-adevar dintr-o familie de artisti, dar din alta zona: mama era balerina, iar tatal solist de opera.

Emilia Popescu

De altfel, Emilia Popescu poate fi caracterizata drept partenera ideala pentru mai multi actori, poate tocmai datorita modestiei ei, care ascunde uriase rezerve de talent. Alaturi de Emilia Popescu, Florin Piersic, care parasise de multa vreme scena, si-a regasit verva tineretii in Straini in noapte, o piesa incheiata de fiecare data cu ovatii in picioare.

Piesa in care a debutat la Bulandra in 1988 a fost Cainele gradinarului, in care canta impreuna cu Florian Pittis, Oana Pellea, Razvan Ionescu si alte nume grele ale scenei.
I-au urmat colaborari cu regizori de prima mana din teatrul romanesc: Grigore Gonta (in Elaine Harper), Liviu Ciulei (in Visul unei nopti de vara), Gelu Colceag (in A saptea porunca si Tango), Alexandru Darie (in Trei surori si Julius Caesar), Horatiu Malaele (in Cafeneaua), Alexandru Tocilescu (in Libertinul).

Smaranda Jelescu
Smaranda Jelescu, autoarea cartii Emilia, incotro?

Emilia Popescu a putut fi auzita cantand in numeroase cuplete si momente vesele pentru televiziune, alaturi de Stefan Banica Jr sau Mitica Popescu, dar a aparut si in filme ca "In fiecare zi mi-e dor de tine" sau Liliacul infloreste a doua oara. Daca in rolul fiicei lui Ilie Moromete din Morometii reuseste sa devina aproape de nerecunoscut, probabil toti si-l amintesc din rolul, deopotriva savuros si dramatic, de sotie a lui Horatiu Malaele in Divort din dragoste.

Irina Petrescu
Actrita Irina Petrescu, printre prietenii care au asistat la eveniment

Cartea care ii e dedicata, Emilia, incotro? e scrisa de teleasta Smaranda Jelescu si a fost prezentata impreuna cu Liviu Tudor Samuila. Din cuprinsul cartii putem afla si un frumos regret al actritei, dupa 20 de ani de cariera: sunt femeie, nu il pot juca pe Don Quijote.

Emilia

Mai multe despre: Reportaj
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.