ro

Oana Pellea se destainuie in Jurnal

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Vandut in 800 de exemplare in week-end-ul lansarii, Jurnalul Oanei Pellea a fost cea mai de succes carte de la Bookfest a editurii Humanitas. Desi postura de vedeta de teatru, cinema si televiziune a contribuit la succesul imediat al cartii, Jurnalul e departe de a fi o carte de mondenitati. De altfel, in ea sunt foarte rare dezvaluirile despre celebrul sau tata, actorul Amza Pellea, ori despre alti colegi de teatru. Sunt insa foarte multe referiri la impresia pe care evolutia societatii romanesti de tranzitie i-a produs-o autoarei, o impresie coplesitoare, presarata cu lacrimi pe aproape fiecare fila a dezvaluirilor din jurnal. Acest curaj al sensibilitatii si sinceritatii a fost aplaudat la lansare de Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas, el insusi autor al unei carti de confesiuni – "Scrisori catre fiul meu" – care nu a fost scutita de ironii din partea criticilor de ocazie.

Oana Pellea

Mi-e foarte, foarte dor de frumos si de bun. Mi-e dor de oameni delicati si buni. De oameni destepti si generosi. De educatie si traditie. Mie dor de bun-simt si bunavointa, marturiseste Oana Pellea in Jurnal.

Dan C Mihailescu, Oana Pellea, Gabriel Liiceanu

Jurnalul acopera insemnari facute in perioada 2003-2009, o perioada dramatica pentru Oana Pellea, marcata de disparitia mamei sale, Domnica. Editia a fost ingrijita si prefatata de criticul Ioana Parvulescu.

portret oana pellea

Chiar daca senzationalismul e refuzat cu obstinatie, in carte apar personalitati de prima marime pe care actrita le-a intalnit: Peter Brook, Liviu Ciulei, Roman Polanski, Nikita Mihalkov, Emil Cioran, Horia Roman-Patapievici, Franco Zefirelli, Stefan Iordache, Adrian Pintea, Horia Bernea si nu numai.

Oana Pellea

Oana Pellea a absolvit Academia de Teatru si Film la clasa profesoarei Sanda Manu si a interpretat rolul principal in peste 30 de piese de teatru. A lucrat cu unii dintre cei mai reputati regizori ai scenei romanesti: cu Liviu Ciulei in Visul unei nopti de vara, cu Mihai Maniutiu in Caligula, Richard al II-lea, Imblanzirea scorpiei, Ioana D’Arc cu Catalina Buzoianu in Merlin, cu Alexandru Darie in Iulius Cezar, Trei surori, Mefisto, cu Felix Alexa in Scaunele, cu Silviu Purcarete in Le Campiello, cu Tompa Gabor in Hamlet.

Oana Pellea, Gabriel Liiceanu, Ioana Parvulescu

In film a debutat la 20 de ani in "Concurs" de Dan Pita, sub conducerea caruia a aparut si in Faleze de nisip. Printre peliculele in care a mai jucat Oana Pellea se numara: Cine are dreptate?, de Alexandru Tatos, Vulpe-vanator si Stare de fapt, de Stere Gulea, dar si filme straine: Biblioteca lui Pascal, Fire and Ice, I Really Hate My Job, One Step Forward, Children of Men.

Mai multe despre: Reportaj
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.