Fortăreaţa Kale, de veghe asupra capitalei Skopie

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Fortăreața Kale din Skopje domină capitala Macedoniei de pe un deal, unde e ridicată pe stâncă. Râul Vardar, cel mai important din fosta republică yugoslavă, curge de asemenea printr-o vale de la poalele dealului. De pe ziduri pot fi văzute mai multe părți din orașul nou, cartiere de locuințe, fabrici și sedii de firme.

fortareata kale

Citadela e ridicată pe ruinele unei așezări romane, Scupi, care a dat și numele orașului, și a fost probabil opera bizantinilor. Printre cei mai faimoși ctitori ai săi se numără Justinian cel Mare, împărat ce a marcat sfârșitul erei greco-romane, autor al unor edificii cu valoare perenă și care a reușit să recucerească pentru Bizanț aproape întreg teritoriul Imperiului Roman, din perioada sa de glorie.

podul de piatra

Cetatea și-a schimbat forma de nenumărate ori, inclusiv în timpul secolelor de ocupație otomană. Influența musulmană poate fi văzută și din turnurile citadelei, de unde se zărește moscheia Mustafa Pașa, dovadă a religiei îmbrățișate de mulți dintre macedonenii cu origini albaneze sau chiar slave.

sit arheologic

Fortăreața avea chiar și un șanț cu apă, acum secat, poduri mobile, care puteau fi ridicate în caz de asediu, creneluri și bastioane. În interior e amenajată o mică scenă de festivități cu amfiteatru cu bănci din lemn. Pe peluza din umbra zidurilor au de asemenea loc concerte și evenimente de interes public.

descoperiri

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro