Castelul Sant Angelo, fortăreața papilor

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Aceasta e cea mai bine păstrată clădire romană din capitala Italiei, folosită aproape fără întrerupere din 123 era noastră, când împăratul Hadrian a comandat-o ca mormânt personal. La scurtă vreme, frumosul pod peste Tibru a fost adăugat și el. Acesta leagă mausoleul cu centrul Romei și oferă acces rapid dinspre oraș spre piața principală a Vaticanului.

arhanghelul mihail statui

Întreaga istorie a Romei e întrețesută cu trecutul acestei construcții. Aproape trei secole ea a rămas la destinația inițială, ca momrânt colectiv pentru familia imperială. Arhitectura originară era puțin diferită. Menținea aspectul rotund, cu piatră și cărămidă aparentă, dar ceea ce e acum o terasă cu vedere panoramică peste Roma și Vatican era o grădină. Pe un turn central, unde e astăzi statuia arhanghelului Mihail, stătea o cvadrigă. Acesta era un element artistic obișnuit în perioada păgână, când mai multe zeități solare erau reprezentate într-un care tras de patru hai. Fie că era romanul Apolo, grecul Helios sau egipteanul Ra, galopul triumfal, în goana poate a celor patru anotimpuri, era simbolul soarelui victorios.

castel roman

După declinul Romei, a urmat cam o mie de ani de turbulențe, în care construcția solidă a mausoleului și așezarea sa strategică au fost valorificate. Sute de ani înainte ca primele castele ale cavalerilor să apară în Europa, castel Sant Angelo a devenit chiar așa ceva: o fortăreață. În acest mod era folosit de oricine își disputa orașul, de la goți la bizantini și avari. În timpul asediilor, chiar dacă nu se inventaseră încă tunurile de asalt, pagubele erau imense și se povestește chiar că bizantinii au folosit fragmente de statui ca proiectile împotriva atacatorilor, când au rămas fără muniție.

sf petru fortareata romana

O folosire încă și mai sinistră a castelului Sant Angelo a fost aceea de închisoare și loc de execuție. Papi excomunicați și personalități ca Giordano Bruno au simțit răcoarea întunecoasă a coridoarelor înguste de marmură și a celulelor acestui bastion. Nu departe de aici se găsește, de altfel și mormântul apostolului Petru, martirizat la Roma.

terasa

Și papii au folosit „castelul îngerului” ca fortăreață, când se luptau pentru supremație pentru părți din cetate eternă. Dar tot papalitatea a ajutat la înfrumusețarea clădirii și a podului adiacent, cu statui și decorațiuni angelice, de unde provine și numele. Cea mai importantă statuie de acest tip e cea a Arhanghelului Mihail, scoțând sabia. Mihai e un înger militar, care conduce armatele dumnezeiești și potrivit tradiției va conduce armatele și în bătălia finală de la Armaghedon, împotriva Antihristului. Statuia actuală e o reproducere după Peter von Vershaffelt. Astăzi castelul e un muzeu de artă antică și medievală, oferind de asemenea și privilegiul unor vederi peste Tibru, Vatican și părți din Roma.

tunel pod peste tibru

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro