Numele localității scris cu litere pe munte ca la Hollywood nu e singura legătură a Râșnovului cu lumea filmului. Cetatea, care nu poate trece neobservată de pe șoseaua de la Brașov la Moeciu, a fost aleasă de mai mulți regizori pentru filmări din cele mai diverse epoci. Aici s-au turnat Dacii, Columna, Nemuritorii, dar și Cold Mountain, filmul de Oscar cu Nicole Kidman.
Acest pisc stâncos a fost apărătoare încă de pe vremea dacilor, cu mai bine de două mii de ani în urmă, cum o dovedesc descoperiri arheologice recente. Cavalerii teutoni, tocmiți prin contract de monarhia maghiară să apere granița de sud a Transilvaniei, au ridicat și ei o cetate în secolul 14, dar nu putem ști cum arăta aceasta pe vremea lor. Prima mențiune într-un document a cetății Râșnovului e din 1331, aspectul actual fiind în cea mai mare parte de la lucrări de consolidare făcute două secole mai târziu. Pe atunci, Râșnov era un mic târg cu o situare strategică pe ruta peste Carpați spre Țara Românească. Într-o vreme când castelul Bran nu fusese construit încă, Râșnov era un punct important pentru negoț și taxarea comercianților de către domnie.
Poziția strategică rămâne și astăzi cel mai valoros punct al locului, dar nu din motive militare sau comerciale. Turiștii au devenit acum noua armată în marș a lumii moderne, iar Râșnov e chiar la mijlocul distanței dintre Brașov și Bran. Cetatea mai poate fi inclusă și în alte trasee rutiere, cum ar fi drumul ocolitor de la Brașov la Sinaia, pentru minunatul Peleș și traseul alpin impresionant de la Pârâul Rece.
Râșnov e la doar 15 km de Brașov pe un drum național în bună condiție, de pe care e imposibil să nu îți atragă atenția dealul fortificat. Merită urcușul, chiar și cu pasul, fără trenulețul auto disponibil. Dacă a fost suficient de convingător pentru atâția regizori, e cu siguranță bun și pentru câteva fotografii de familie pe străduțe pietruite cu felinar.
Mai mult de atât, fortificația are o vedere panoramică din cele opt bastioane sau de pe zidurile de apărare. De aici se văd creste din Bucegi, Masivul Postăvaru și Piatra Craiului. De asemenea, poate fi văzut și aproape tot orașul Râșnov, o combinație culturală românească și săsească, situat la 650 m altitudine.
Arhitectura cetății Râșnov e foarte simplă, fiind o cetate țărănească, nu a unui nobil sau rege. Piatra a fost folosită pentru zidurile de apărare de până la 5 metri, în timp ce la interior există construcții de cărămidă. Pentru a îngreuna asaltul, sătenii au folosit mai multe trucuri, cum ar fi defrișarea unui versant, pentru mai bună vizibilitate, sau săparea unor șanțuri în stâncă.
Există două rânduri de ziduri, care creează o curte exterioară (mai largă, folosită ca pășune a vitelor și pentru unele construcții modeste în trecut) și o curte interioară (cetatea propriu-zisă). Suprafața totală a cetății e de 3500 de metri pătrați.
Acest sistem de apărare s-a dovedit imbatabil pentru mai multe asedii tătare și otomane în secolul XV. Cetatea i s-a predată fără luptă doar nobilului maghiar Gabriel Bathory, de la care țăranii au răscumpărat-o un an mai târziu.
Punctul slab al acestei cetăți medievale era absența unei surse de apă în interiorul zidurilor, ceea ce făcea complicată rezistența la un asediu prelungit. Pentru a remedia acest neajuns, s-a săpat în stânca din fundație timp de aproape 20 de ani un puț adânc de 100-140 de metri, după diferite surse.
Astăzi fortăreața de la Râșnov e un magnet pentru turiști, dată fiind distanța mică de Brașov sau chiar de București (180 km) sau Făgăraș (70 km). În cetate s-a deschis o terasă și multe din clădiri sunt ocupate de magazine de suveniruri. Și autoritățile încearcă să revigoreze cetatea, care nu mai e locuită de mult, aducând figurație în costume de epocă sau organizând festivaluri și expoziții, cum a fost și aceasta, prezentând imagini de epocă ale reginei Maria. Totuși, dacă doriți interioare spectaculoase ca la Peleș sau măcar camere mobilate ca în Castelul Bran, s-ar putea să fiți puțin dezamăgiți. Locul e o încântare mai mult pentru pasionații de istorie și arheologie sau pentru peisajul oferit dincolo de ziduri, decât pe străzile pietruite, nefiind o cetate locuită cum e Sighișoara.
Biletul de intrare pentru adulți e de 10 lei.
Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.