O biserică decorată de Napoleon și pictată de Hitler. Minoritenkirche, fascinantul gotic

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Deși lăcașul de cult e atribuit comunității italiene, numele Minoritenkirche nu înseamnă ”biserica minorităților”, așa cum s-ar putea crede. Numele acestei biserici vieneze provine de la expresia latinească prin care Francisc din Assisi își desemna discipolii.

biserica minoritilor fereastra gotica

Fratres minores însemna ”frații mai mici” sau ”cei umili”, dat fiind că ordinul franciscan punea accent pe modestie și pe implicarea în societate prin slujirea aproapelui.

crucificare

Biserica poate fi recunoscută după un element, care e rodul întâmplării: neobișnuitul turn bont din partea frontală. Ceea ce trebuia să fie o clopotniță semeață, a fost dărâmat de două ori în timpul asediului otoman asupra Vienei, așa că localnicii au decis să simplifice lucrurile și să ferească lucrarea de evenimente neprevăzute, așa că au ales un acoperiș plat.

bolta cu nervuri perete gotic

Biserica păstrează puritatea arhitectonică a goticului francez, cu multe elemente tipice, de la bolțile în ogivă, la arcele butante, care susțin zidurile din exterior, la ferestrele cu flori geometrice. Pe fațadă, deasupra ușii de intrare, e un basorelief cu scena răstignirii, încadrată de Maria Magdalena și femeile mironosițe, respectiv de scena străpungerii Domnului cu lancea de către soldatul roman.

fatada turnulete

Elementul cel mai valoros se află la interior: un mozaic reproduce la scară 1:1 Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci. Lucrarea a fost comandată de Napoleon unui artist italian. Un alt dictator, Hitler, a pictat această biserică în timpul studenției, pe când încerca să își exerseze talentul de pictor.

arc batant

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro