Primăria Vienei, din Piaţa Friedrich Schmidt

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Într-o capitală a eleganţei arhitectonice ca Viena, primăria nu putea fi decât o operă de artă. Rathaus, cum este ea cunoscută, are aerul unui palat din era aristocratică, dar de fapt e mai recentă decât această aparenţă. Motivul e că arhitectul său, baronul Friedrich Schmidt, a optat intenţionat pentru un stil istoricist, în ton cu Votivkirche, (Biserica Votivă) din apropiere. Schmidt era un susţinător entuziast al neo-goticului atât în arhitectura religioasă cât şi laică.

balcoane turn ceas

Clădirea primăriei din Viena a fost construită între 1872 şi 1883. Ascunsă de maiestoasele ziduri din piatră, grădina interioară, cu gazon şi aranjamente florale, e una din cele mai mari din Europa. Profilul clădirii e desenat de cele cinci turnuri, care seamănă intenţionat cu turlele unei biserici gotice.

fereastra gotica

La interior, două săli au o importanţă deosebită. Prima e sala de plen, care găzduieşte şedinţele consiliului local dar şi ale Dietei, parlamentul regional. Are 14 m înălţime, un candelabru de 3,2 tone şi un tavan din lemn casetat în aur. Cea de-a doua e sală de festivităţi, care găzduieşte baluri şi importante evenimente artistice. Parchetul acestei săli e protejat ca monument.

felinar viena

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro