Barajul Vidraru – natura recreată pentru o realizare inginerească deosebită

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Deși e un lac artificial și are mai puțin de 50 de ani, Vidraru oferă imagini impresionante, demne de un monument al naturii. Creat pe cursul râului Argeș, lacul Vidraru e parte dintr-un traseu turistic ce nu ar trebui ratat, presărat cu realizări umane și locuri naturale. Drumul începe de la Curtea de Argeș, fosta capitală valahă, cunoscută pentru Mănăstirea Curtea de Argeș, necropola regilor români. Apoi un urcuș fantastic prin Munții Făgăraș parcurge un peisaj cu stânci ascuțite ca ale Alpilor.

Ruinele cetății Poenari a lui Vlad Țepeș s-ar putea să nu fie atât de impresionante, dar oferă o bună oportunitate pentru o drumeție, pe sutele de trepte până în vârf. Lacul Vidraru e primul întâlnit, dar imediat după cel mai lung tunel din țară se ajunge la un alt lac, Bâlea, o atracție turistică de primă mână. Bâlea e un lac glaciar și are alături o cabană. De aici pornesc cele mai ambițioase trasee montane din țară, ce urcă până la Vârful Moldoveanu, cel mai înalt punct din România (2544 m) și spre alte obiective. Șoseaua e cunoscută ca Transfăgărășan, un parcurs dificil, dar care oferă satisfacții atât șoferilor cât și iubitorilor de natură în general.

baraj vidraru

Suprafața lacului Vidraru e de 8 kilometri pătrați. Proiectul a pornit în 1960 și în doar cinci ani și jumătate a fost gata. La acea dată, Transfăgărășanul nu era construit încă. 930 de mii de metri cubi de beton au fost turnați pentru barajul care are 166 m înălțime și 307 m lungime. Barajul funcționează și ca pod rutier. Grosimea barajului la bază e de 25 m, iar la vârf, de 6 m.

zid beton electricitate

Sub apă e o hidrocentrală cu turbine verticale de 55 MW. Clădirea acestei centrale are scări și platforme vizitabile, până pe muntele unde un Prometeu din fier purtând un fulger anunță triumful acestui ambițios proiect. În aval sunt peste 20 de hidrocentrale mai mici, pe cursul de apă regularizat de acest baraj, cel mai mare din țară. Când a fost inaugurat era al cincilea ca mărime din Europa, acum fiind situat pe locul 15.

traseu

La vremea respectivă, ca și brajul de la Bicaz, Vidraru a fost și o mișcare de propagandă, edificiul purtând numele lui Gheorghe Gheorghiu Dej, predecesorul lui Nicolae Ceaușescu. Cea mai mare parte a echipamentelor e încă în funcțiune și astăzi, adăugându-se un modern sistem computerizat de supraveghere pentru mai mulți parametri.

drum carpati

lacul vidraru

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro