Este Iașul orașul cu cea mai frumoasă arhitectură din România?

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Capitala istorică a Moldovei e al doilea oraș din țară ca populație. Se apropie de 400.000 de locuitori, ba chiar trece de o jumătate de milion, dacă numărăm noile cartiere (foste sate) din zona metropolitană. Peste 56.000 dintre ei sunt studenți la cele șase universități din oraș. Și aproape la fel de tineri sunt și numeroșii corporatiști din IT. Prezența unor nume mari din domeniu dinamizează economia și aspectul străzii. Centru de dezvoltare al Amazon e primul pe listă, urmat de firme care externalizează activitățile unor companii străine, dar Oracle, Microsoft sau IBM sunt de asemenea prezente nemijlocit.

palatul culturii

Pe lângă această industrie a viitorului, Iași are o istorie lungă în spate, pentru care clădirile stau mărturie. Domnitorii Moldovei au avut curți domnești cel puțin din anii 1400, iar de la mijlocul secolului al XVI-lea, capitala a fost mutată aici de la Suceava. Deci vreme de trei secole, Iașiul a fost capitală pentru întreaga Moldovă (de pe ambele maluri ale Prutului). Așadar, o regiune întinsă de la Carpați la Nistru și Delta Dunării, care includea Bucovina întreagă și în vremurile bune avea ieșire la mare.

curtea domneasca

Am fi avut chiar mai multe de văzut, dacă orașul nu ar fi fost distrus de mai multe ori de invazii ale triburilor migratoare, tătarilor, cazacilor, polonezilor și turcilor. În 1859, Unirea cu Țara Românească a fost votată simultan la Iași și la București. Moment în care Iașul a trebuit să renunțe la statutul de capitală. Pe vremea când unirea era înfăptuită doar în persoana domnitoriului, Cuza Vodă avea palat tot aici.

platani scara monumentala

Pentru scurtă vreme, în timpul primului război mondial, Iașul a devenit capitala României. S-a întâmplat în momente de cumpănă, când Bucureștiul a fost cucerit de Puterile Centrale (Germania și Bulgaria), iar administrația, inclusiv regele Ferdinand, s-a refugiat la Iași. Clădirea din care Ferdinand și Cuza au condus se poate vizita, fiind Muzeul Unirii, recognoscibil după balconul cu șase cariatide sculptate.

gradina auchan

Clădirea etalon pentru Iași e Palatul Culturii, o construcție neo-gotică ridicată între 1906 și 1925, ce beneficiază de grădini elegante. Arhitectul e printre cei mai buni din istoria țării, Ion Berindey, școlit la Paris la Universitatea de Arte Frumoase.

muzeul unirii

Palatul cu 298 de camere e capodopera lui Berindey, care a creat de asemenea Muzeul Enescu din București, Observatorul Astronomic și numeroase vile în capitală, într-un stil care combină moda franceză din secolul 17 cu arhitectura neo-românească. (O reinterpretare a arhitecturii țărănești tradiționale, dezvoltată de boieri în perioada contemporană.)

balcon sculptat

La începutul perioadei comuniste, palatului i s-a schimbat destinația din tribunal în muzeu. Acum adăpostește patru muzee și alte instituții, inclusiv: Galeriile de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul de Etnografie și de Știință și Tehnică. Colecția istorică ne poartă înapoi până în paleolitic și include ceramică din faimoasele culturi locale din epoca bronzului – Cucuteni, Monteoru – și perioada ulterioară a Daciei.

balcon sculptat

Vechiul și noul se îngemănează în acest palat elegant. O sală e decorată cu lambriuri create de Henri Coandă, pionierul aviației. Iar peste parcul palatului e cel mai mare centru comercial, Iulius Mall. De fapt, de la terasa generoasă a acestuia ai cele mai bune vederi către palat. Tot acolo găsești și o largă selecție de restaurante fast food în aceeași incintă, pe toate gusturile, de la specificul chinezesc, italian sau american.

biblioteca flori

Pe principalul bulevard pietonal, cu numele lui Ștefan cel Mare, găsești cele mai valoroase repere ale orașului. Cea mai importantă e mănăstirea Trei Ierarhi. Numele se referă la cei trei episcopi bizantini socotiți printre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe: sfinții Vasile cel Mare, Grigore Teologul (din Nazians) și Ioan Hrisostom.

trei ierarhi

Biserca etalează nemaipomenite sculpturi în piatră pe fațadă, cu o finețe de bijuterie. A fost zidită la porunca lui Vasile Lupu, domnitorul Moldovei, care domina lumea ortodoxă după căderea Constaninopolului. El a luat sub aripa sa Patriarhia de Constantinopol, pentru care a patronat chiar și un mare sinod, dar și-a revărsat generozitate și asupra Muntele Athos și mănăstirilor de la Locurile Sfinte.

teatrul national

Bulevardul Ștefan cel Mare e ca un muzeu în aer liber, cu numeroase construcții importante, inclusiv Primăria neo-clasică, proiectată de Gustav Freywald și palatul metropolitan. De neratat e Teatrul Național, terminat aproape la sfârșitul secolului XIX după planurile arhitecților vienezi Fellmer și Helner.

universitate turn modern

La Iași a ființat primul teatru național din țară, dar e locul și altor premiere: prima universitate din România, primul muzeu de istorie naturală, primul monument public, primul ziar, prima școală de inginerie, primul music-hall, prima grădină botanică și chiar primul teatru evreiesc din lume.

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro