O sculptură în lemn record la Sevilia

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Aparent fără o utilitate practică, această construcție de mari dimensiuni sau sculptură, aflată într-una din piețele publice ale Seviliei, e memorabilă și stârnește curiozitatea turiștilor. De obicei, genul acesta de instalații sunt experimente pentru expoziții internaționale, cum a fost cazul turnului Eiffel din Paris sau clădirilor din vecinătate din Piața Spaniei. Monumentul e construit din lemn, acoperit cu materiale sintetice (poliuretan) și lipit de o structură din beton și oțel. În ciuda acestei fundații din beton, Metropol Parasol e considerat cea mai mare structură din lemn din lume.

metropol parasol

Ridicarea ei nu a fost chiar atât de fără rost, cum ai crede la prima vedere. Adăpostește un muzeu subteran și terase deasupra ei. În muzeul de dedesubt sunt rămășițe arheologice excavate chiar pe acest loc, cu ocazia altui proiect edilitar; ruinele datează de pe vremea Imperiului Roman și a stăpânirii maure.

fotografie de arhitectura cofrag

Dimensiunea clădirii e impresionantă: 150 m lungime, 70 m lățime și 26 m înălțime, acoperind întreaga piață numită Plaza de la Encarnacion. O piață alimentară, care existase anterior, și-a găsit și ea locul, dar în alt format, după inaugurarea monumentului în 2009.

acoperis

Proiectantul, germanul Jurgen Mayer Hermann, s-a inspirat de la archele și bolțile Catedralei din Sevilia, cea mai mare catedrală gotică din lume. Artistul pretinde că a vrut să creeze „o catedrală fără pereți” și a reușit să ofere publicului un loc are te îmbie, te intrigă să îl admiri, cu funcționalități multiple, folosit și pentru mici concerte, târguri ocazionale sau pentru a avea o panoramă a orașului.

scara

Rezultatul e spectaculos, cu pilonii rotunzi susținând intersecția futuristă de linii, care fac un acoperiș de soare original. Costul final a fost de aproape 100 milioane de euro, mult peste estimările inițiale, ceea ce a provocat un scandal între alegători. Ca să înțelegeți mai bine construcția, puteți urmări și vederile aeriene cu Metropol Parasol.

pilon baza coloanei

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro