Lacul lebedelor, dansat și în parcul Cișmigiu

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Cel mai frumos parc din țară are încă un punct de atracție. Municipalitatea a adus pe lacul de lângă Izvorul lui Eminescu două lebede albe care își petrec ziua alunecând cu grație pe luciul apei, asaltate de trecători care le oferă mereu câte ceva de mâncare. Lebedele au fost donate Administrației Parcurilor de către un cetățean particular.

lebede

Parcul Cișmigiu e prima grădină publică din România, iar vechimea sa îi dă un farmec deosebit, dată fiind bogăția vegetației cu arbori de câteva sute de ani și a monumentelor pe care le găzduiește. Locul își trage numele de la cișmelele publice construite aici de domnitorul Alexandru Ipsilanti în 1779 (cișmigiul era persoana desemnată a fi un soi de gestionar al acestor cișmele).

lebada

Fântâna arteziană din mijlocul insulei artificiale de pe lacul cel mai mare al parcului a fost proiectată chiar de peisagistul austriac Friederich Wilhelm Meyer, arhitectul Parcului Cișmigiu. În total, în Cișmigiu sunt trei lacuri, cel mai mare fiind folosit și pentru plimbări de agrement cu barca. Iarna, același lac e transformat în patinoar natural, potrivit unei tradiții reluată în ultimii ani.

rate

În secolul XIX, boierul Bibescu a încercat să facă din Cișmigiu un fel de grădină zoologică, în care au fost aduși urși, vulpi, lupi, pelicani, pinguini și lebede. Dintre toate animalele, păsările au fost păstrate, fiind îndrăgite de public. De altfel, lacul dinspre strada Știrbei Vodă și-a păstrat numele de lacul lebedelor și în lunga perioadă în care nu a fost populat de grațioasele zburătoare.

cap lebada

În centrul parcului se află un uriaș chioșc destinat fanfarei care dădea reprezentații săptămânale și sutelor de porumbei practic domesticiți de contactul continuu cu vizitatorii care îi indrăgesc. Tot aproape de porumbar se află și Buturuga, un mic restaurant cu terasă, cioplit în piatră în forma unui uriaș trunchi de copac, unul dintre localurile emblematice ale Cișmigiului, alături de restaurantul Monte Carlo, ale cărui mese se află pe una din insulele parcului.

gat de lebada

În parc sunt și numeroase statui, cele mai multe grupate în rotonda scriitorilor, aflată nu departe de pătrățica, locul istoric de întâlnire al pasionaților de șah, table și al chibiților care întorc pe toate fețele meciurile de fotbal. Printre scriitorii ale căror busturi se regăsesc în Cișmigiu se numără: Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, IL Caragiale, Ion Creangă, George Coșbuc, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Vasile Alecsandri, etc.

lebada neagra

Tot în Parcul Cișmigiu se află și clădirea monumentală a liceului Lazăr, cel mai mare furnizor de ”vizitatori” în timpul orelor de curs, în timp ce impunătoarea clădire a Primăriei Capitalei e foarte aproape, peste drum de bulevardul Kogălniceanu, (actualmente bd. Regina Elisabeta).

swan

Lebedele trăiesc în apele dulci de pe mai toate continentele și au un colorit divers, de la albul pur al celor care trăiesc în regiunile scandinave, până la negru complet, dar există și specii rare de lebede cu penaj bicolor. Lebedele care trăiesc în Africa de Sud sunt singurele exemplare cu labe roz.

lac cismigiu

În ciuda concepției populare care le asociază cu puritatea iubirii veșnice, lebedele nu sunt animale monogame. Deși unele își schimbă partenerii chiar și mai des, ele păstrează totuși cel puțin pentru un sezon o legătura similară cu aceea din cadrul unei familii. O observație interesantă a ornitologilor este totuși că perechile care manifestă cea mai mare fidelitate în timp s-au dovedit și cele mai bune crescătoare de urmași.

Din ouăle de lebădă ies între 5 și 12 pui, îngrijiți cu mare grijă mai ales în cele două luni necesare învățării zborului. Deseori, atunci când primii pui eclozează, masculul e cel care îi duce până la apă, în vreme ce femela continuă să clocească restul ouălelor. Până învață să zboare, puii de lebădă se pot deplasa fie sub aripa unuia dintre părinți, fie chiar pe spatele acestuia. Masculul participă și el la clocirea ouălelor, dar cea mai mare parte din timp acestea sunt încălzite de către femelă. Ambele păsări își apără cuibul foarte agresiv, existând cazuri în care au atacat chiar și oamenii care s-au apropiat de cuib în această perioadă.

Mai multe despre: Destinatii
Multimedia

Alte imagini cu lebede
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro