Monumentele geologice din Bucegi: Sfinxul și Babele

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Înghețul și dezghețul, vântul și apele au creat pe crestele Munților Bucegi câteva monumente naturale care atrag turiștii și aprind imaginația celor care le privesc. Nu se poate ști cu certitudine dacă pe lângă efectele fenomenelor naturale monumentele nu au fost modelate și de mâna omului. Din păcate, urmele trecerii celor mai puțin civilizați dintre noi sunt vizibile prin inscripții cu vopsea sau scrijelituri în piatră.

caraiman
Sfinxul si releul de pe Caraiman

Pentru a le feri de acțiunea distructivă a omului, Babele au fost îngrădite cu un gard de sârmă. Apropierea telecabinei care îi aduce fără prea mare efort pe turiști din Bușteni a făcut ca muntele din spatele cabanei să se transforme într-o adevarată groapă de gunoi.

babele
Babele, monument natural geologic

În limita spațiului disponibil, Cabana Babele vă poate oferi găzduire peste noapte, dar trebuie să aveți în vedere că e vorba de condiții specifice unei cabane alpine. Apa caldă nu e disponibilă, dar cabana e bine încălzită tot timpul anului. Există și camere de două paturi, dar și camere cu peste zece paturi.

cabana Omu
Cabana Omu

De la Babele se poate ajunge în aproximativ o oră la Cabana de pe Varful Omu (2.505 m altitudine), locul cel mai înalt din România populat tot timpul anului. Condițiile de cazare sunt similare, fiind admirabile eforturile cabanierilor de a primi cu ospitalitate turiștii care înfruntă climatul neprietenos al locului. Chiar și în toiul verii nu uitați echiparea adecvată pentru munte întrucât rafalele de vânt sunt năprasnice la această altitudine iar nopțile foarte reci.

magarusi
Măgărușii și turmele ciobanilor sunt printre ultimele creaturi care se aventurează în acest mediu

Dacă ați urcat până la această altitudine puteți face o excursie și până la releul Coștila (accesul în incintă e interzis), de unde se poate vedea și Crucea de pe Caraiman (2.291 m altitudine), construită între 1926 și 1928 în memoria eroilor ceferiști căzuți în primul război mondial.

crucea de pe Caraiman
Crucea de pe Caraiman

Dacă nu preferați comoditatea telecabinei există numeroase trasee turistice pe care puteți ajunge la Babele sau pe Vârful Omu. Traseele sunt accesibile doar pe timpul verii și au ca puncte de plecare Bușteni, Predeal, Sinaia, Bran etc.

creste Bucegi
Crestele Bucegilor

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro