Piaţa Spaniei din Sevilia, arhitectură maură în haine moderne

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Deși pare o clădire istorică dintr-un timp îndepărtat, complexul din Piața Spaniei din Sevilla nu are de fapt nici măcar un secol, fiind construit cu ocazia Expoziției Mondiale din 1929. Clădirea e situată într-un loc foarte calm, în Parcul Maria Luiza și e punctul de maxim al unei întregi zone din oraș regândite pentru a evoca Renașterea și influența maură. Complexul reușește să îmbine armonios o varietate de stiluri și epoci cu naturalețe și autenticitate.

plaza spania

Construcția, care are o formă semicirculară, cu un șanț de aceeași formă în față și două turnuri foarte înale pe margini, ne poartă vizual prin Renaștere, cu proporțiile sale echilibrate și simțul grandorii umane, prin vremurile în care Peninsula Iberică era stăpânită de mauri, sau prin vremurile când Spania colonială primea la rândul său ecouri din Lumea Nouă, nu doar sub forma unei nesperate bogății dar și prin gustul baroc pentru culoare. Arhitectul acestei clădiri neo-renascentiste și neo-mudejar (cum a fost numită fuziunea dintre arta islamică și creștină în Spania) e Anibal Gonzales.

sevilia neo mudejar

Pasiunea pentru decorativ a musulmanilor e prezentă la tot pasul, ca pretutindeni în Andaluzia. Mai multe poduri traversează canalul cu aer venețian, toate decorate cu ceramică pictată. Aceeași tehnică formează un brâu la baza fațadei, unde sunt reprezentate printre decorații exuberante toate zonele istorice ale Spaniei, simbolizate printr-un moment din literatură, istorie sau tradiție.

pavilion

Turnurile laterale ale clădirii adăpostesc muzee importante – Muzeul de Arheologie și Muzeul Militar, oferind imagini panoramice de la cei peste 70 de m. Interiorul corpului principal de clădire, cu aspect de palat regal, e străbătut de coridoare cu arce din cărămidă și pardoseală de aceeași culoare.

don quijote sancho panza

Stilul mudejar s-a răspândit în sudul Spaniei şi în Portugalia, în perioada de tranziţie de la statutul de emirat, pe care îl avea sub mauri Andaluzia, momentul recuceririi teritoriului de către coroana castiliană. Meşterii arabi au putut rămâne în ţară cu condiţia să adopte creştinismul, iar alte ori arta lor a fost copiată de localnici. Aceşti meşteri au ştiut să îmbrace în cărămidă formele specific romanice sau gotice şi i-au descoperit cărămizii aparente valenţe decorative. Acelaşi joc de forme geometrice şi volume a fost imitat din modelări ale tencuielii şi prin placarea cu ceramică pictată cu migală.

andaluzia

Piața e un magnet pentru turiști, care pot alege să o străbată într-o caleașcă trasă de cai, dar și pentru comercianții locali, care își prezintă castanietele, rochiile de Flamenco și evantaiele.

canal

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro