Troghir, unul din cele mai bine păstrate oraşe medievale din Europa

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Eclipsat ca faimă și dimensiuni de Dubrovnik, de pe aceeași coastă dalmată, Trogirul e asemeni unui parfum foarte scump, păstrat într-o sticluță mică. Ar fi fost imposibil pentru o echipă de filmare să alcătuiască decoruri mai credibile pentru o așezare mediteraneană de acum câteva secole. Dar Trogirul nu doar arată perfect, dar e autentic și cu o viață proprie, cu dovezi de locuire care coboară până cu 300 de ani înaintea erei noastre.

promenada trogir

Trogirul e situat în vecinătatea orașului Split, unul dintre cele mai mari orașe din Croația, și încâ și mai aproape de Kastela, o salbă de foste sate pescărești, acum devenite stațiuni estivale cu numeroase edificii de cult și istorice.

biserica romanica balcon frumos

Cele mai vechi urme de locuire pe această ”insulă a țapilor”, cum îî spune numele, vin din vremea când grecii cucereau țărmurile Mediteranei. Ei au înființat o colonie aici și, deși locuințele lor au dispărut demult, în mod miraculos, orașul păstreză și astăzi planul elenistic de organizare.

linia tarmului

De la greci, așezarea a fost preluată de romani, lucru deloc de mirare, având în vedere cât de aproape sunt rămășițele palatului lui Dioclețian de la Split. Chiar și în ziua de astăzi orașul își ia apa potabilă din același izvor din care își potolea setea și împăratul roman pe timpuri. Iar povestea a continuat să curgă, asemeni apei, purtând Trogirul în perioada bizantină, când imperiul își avea un cap de pod aici, cu capitala la Zadar.

 fortareata kamerlengo

Dar în tot tumultul a existat o națiune care a marcat decisiv profilul orașului croat, iar aceștia au fost venețienii, cei care l-au stăpânit cea mai mare parte din ultimul mileniu. Lor le datorăm fortăreața, catedrala și aspectul general al străzilor. Dominația lor a fost întreruptă doar pentru scurte perioade de maghiari, habsburgi și de francezii lui Napoleon.

fregata

Clădirile care ies în evidență sunt: Fortăreața Kamerlengo (Camerlengo), o citadelă monumentală pe malul mării din secolul 15, cu ziduri groase din piatră. A fost construită de Marin Radoj, la cererea venețienilor. Numele camerlengo traduce în italiană rangul de șambelan, ocupat de trimisul Veneției în teritoriu.

logie

Apoi e catedrala Sf Lawrence (Sv Lovri), cunoscută și ca Sf Ion (Sv Ivan), după episcopul care a participat cel mai mult la ridicarea ei, sub coroana ungară, austriacă și sub republica venețiană. Catedrala e tributară mai multor stiluri – în principal goticul romanic – dat fiind că terminarea ei s-a întins pe mai mult secole, din sec XII în sec XV. Orașul Trogir însuși e considerat cel mai bine păstrat oraș medieval în stil gotic și romanic din Europa central-europeană. Elementul artistic cel mai prețios al catedralei e portalul vestic, sculptat de artistul Radovan cu scene din viața lui Iisus Hristos.

palmieri

O altă biserică medievală remarcabilă, din cele peste zece, care au impus Trogirul pe lista monumentelor UNESCO, e biserica benedictină Sf Ioan Botezătorul, de asemenea în stil gotic romanic.

catedrala trogir biserica trogir

În apropiere de Palatul Ducal, e impresionata Loggie din principala piață a orașului, tot o ctitorie a benedictinilor din sec XIII. Loggia e un spațiu acoperit cu coloane sculptate, specific arhitecturii renascentiste italiene, decorată în acest caz cu basoreliefuri care prezintă Justiția și alte figuri alegorice. Loggia aparținea abației, care a ridicat un secol mai târziu și turnul cu ceas lipit de ea.

strada pietruita turla

Italienii au fost forțați să abandoneze orașul după ce Croația a devenit parte a regatului și apoi a Federației Yugoslave, dar se întorc cu plăcere între numeroși alți turiști, fie cu yachturile pe care le ancorează în portul elegant al orașului, fie pentru a se plimba pe străzile înguste pietruite ori pentru a se relaxa la cafenenelele exclusiviste de pe chei.

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro