Turnul Chindiei, emblema orașului Târgoviște

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Turnul Chindiei e printre puținele obiective turistice oferite de Târgoviște, orașul-resedință a județului Dâmbovița, atestat documentar încă din 1403. Turnul Chindiei a fost ridicat probabil în timpul domniei lui Vlad Țepeș (după alte surse, turnul exista deja în timpul domniei tatălui său). Lui Țepes îi este dedicat și muzeul care e găzduit în prezent de turn.

turn targoviste vlad tepes

La data construcției sale, turnul nu avea o destinație la fel de pașnică. El străjuia un spațiu eclezial, era punct de observație, depozitar al tezaurului dar și, în bună tradiție medievală, închisoare.

parcul chindiei

Turnul Chindiei are o înălțime de 27 de metri și un diametru în partea sa cilindrică de 9 metri. Această secțiune cilindrică se susține pe o bază trapezoidală din piatră. E construit din caramidă roșie, care și-a păstrat frumusețea chiar și la șase sute de ani depărtare. Restaurarea turnului i se datorează domnitorului Gheorghe Bibescu și a avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea.

turnul chindiei vlad tepes
Turnul Chindiei și statuia lui Vlad Țepeș din Parcul Chindiei

Numele turnului vine de la un joc și de la un tip de serenadă pe care menestreii medievali ai palatului o cântau la poalele turnului la apusul soarelui (chindie).

biserica domneasca

În imediata apropiere a Turnului se găsește Parcul Chindiei, principala zonă de relaxare a orașului. Deși nu e mai mare decât o alee din Herăstrău, parcul e îngrijit, are o Grădină Zoologică și un lac pe care amatorii se pot plimba cu barca. Grădina Zoologică e amplasată pe locul unde, la sfârșitul secolului XVI, domnitorul Petru Cercel aduna prima colecție de animale sălbatice de la noi din țară. Tot acestui domnitor excentric i se datorează și grădinile în stil italian, acum transformate în parcul orașului, biserica domnească, pictată ulterior în stil brâncovenesc și o colecție de pietre prețioase, expuse în complexul muzeal.

petru cercel biserica domneasca
Domnitorul Petru Cercel și ctitoria sa, Biserica Domnească

Începuturile ansamblului fortificat de la Târgovște sunt legate de domnia lui Mircea cel Bătrân, care a făcut așezarea să semene cu o capitală tipică evului mediu. Complexul a fost extins și completat cu turnul de observație de Vlad Dracul și fiul său, Vlad Țepeș.

În cadrul ansamblului muzeal se află și două biserici. Sfânta Vineri e cea mai bine păstrată biserică de secol 15 din sudul României. De dimensiuni mai mari, Biserica Domnească, o ctitorie a lui Petru Cercel, din secolul 16, prezintă și ea valoare arhitecturală și istorică, în special prin decorațiunile brâncovenești și pictura murală, adăugate un secol mai târziu, în vremea prolificului domnitor – martir. În secolul 16 când a fost ridicată, biserica domnească din Târgoviște era cea mai mare biserică din Țara Românească.

vlad dracul turn cetate

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro