ro

Monica Lovinescu si Virgil Ierunca primesc abia postum onorurile cuvenite

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au participat la Ateneul Roman la ceea ce ar fi trebuit sa fie funeraliile nationale a doua personalitati care au intruchipat demnitatea romaneasca in perioada comunista. La ceremonie au mai vorbit Gabriel Liiceanu si Horia Roman Patapievici.

monica lovinescu

Urnele cu cenusa Monicai Lovinescu si a sotului sau Virgil Ierunca, decedat anul trecut la Paris, au fost aduse in tara in Vinerea Mare, pentru un ceremonial care a precedat depunerea definitiva in Casa Memoriala Eugen Lovinescu.

funeralii

Cred ca Vladimir Tismaneanu a spus candva ca in vreme ce romanii ii aveau de indurat la televizor pe Nicolae si Elena Ceausescu, la radio (Europa Libera) se puteau intalni cu un alt cuplu mitic, venit dintr-o Romanie demna si meritocrata, cel format din Monica Lovinescu si Virgil Ierunca.

basescu liiceanu

Dupa Revolutie, cele doua personalitati ale anticomunismului au fost complet ignorate de autoritatile statului, care nu au gasit de cuviinta sa ii onoreze in vreun fel. Despre ei, ca si despre Paul Goma, despre Elisabeta Rizea sau despre sute de detinuti politici si luptatori anti-comunisti publicul larg afla din pacate mult prea putin si mult prea tarziu.

calin popescu tariceanu gabriel liiceanu

Lui Virgil Ierunca ii datoram, de pilda, descoperirea fenomenului Pitesti, monstruosul proces de „reeducare” din anii 50, in fapt o forma nemaintalnita de tortura psihica despre care dizidentul rus Vladimir Bukovski, altminteri un bun cunoscator al Gulagului, afirma ca e cel mai teribil lucru petrecut vreodata, un experiment care intrece in atrocitate chiar si Holocaustul.

basescu

Fiica celebrului critic literar Eugen Lovinescu, promotor al modernismului in literatura romana, Monica Lovinescu a fost la un pas de moarte cand, in perioada in care activa la Europa Libera, trimisi ai Securitatii lui Nicolae Ceausescu au batut-o pana la desfigurare in plina strada chiar in Capitala Frantei. Nici la mai multi ani de la Revolutie, „eminenta cenusie a bataii” (absurdul formularii e intentionat!), generalul Plesita nu a manifestat vreun regret pentru cele intamplate. Nici el, nici alti securisti ca Ilie Merce sau Ristea Priboi, implicati in actiuni de spionare si intimidare a angajatilor Europa Libera si care acum beneficiaza fie de demnitati publice fie de pensii obscene, direct proportionale cu gradele.

virgil ierunca

Povestea casei memoriale in care vor fi depuse urnele funerare ale celor doua personalitati este si ea la fel de revoltatoare. Mama Monicai Lovinescu a fost scoasa cu forta din aceasta locuinta in care se desfasurau candva serile Cenaculului Sburatorul al lui Eugen Lovinescu, arestata la peste 70 de ani, torturata si ucisa in inchisoarea Jilava.

ana blandiana

In locul batranei al carui trup a fost aruncat intr-o groapa comuna, in casa avea sa se mute chiar tortionarul de la Securitate, cel care, cu complicitatea justitiei, a reusit sa ocupe abuziv locuinta nu doar in perioada comunista, dar si 11 ani dupa.

discurs liiceanu

Anul acesta, opera fundamentala a lui Virgil Ierunca s-a imbogatit cu “Antologia rusinii”, o carte in care se regasesc texte uluitoare ale autorilor de ode si ale poetilor de curte ai lui Dej si Ceausescu, multi dintre ei, figuri importante si ale clasei politice actuale.

basescu tariceanu

La ceremonie au mai participat criticul Nicolae Manolescu, poeta Ana Blandiana, scriitoarele Tia Serbanescu si Doina Uricariu, ministrii Mircea Iorgulescu si Varujan Vosganian si numeroase personalitati culturale.

ofiter

Mai multe despre: Reportaj
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.