ro

Horia-Roman Patapievici – Despre idei si blocaje

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Filosoful Horia-Roman Patapievici si-a lansat la Libraria Carturesti volumul Despre idei si blocaje. In fata unei asistente numeroase, au comentat lucrarea Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas, unde a si aparut lucrarea.

plesu liiceanu patapievici
De la stanga la dreapta: Gabriel Liiceanu,Horia-Roman Patapievici, Andrei Plesu

Tema cartii e situatia pietei culturale romanesti, marcata de lipsa unui dialog autentic, in urma caruia ideile sa fie validate de catre public si critica pentru valoarea lor intrinseca, eliberata de prestigiul celui care le emite, ori al grupului din care face parte.

patapievici patapievici autograf
Volumul Despre idei & blocaje - Editura Humanitas al scriitorului Horia-Roman Patapievici, expus la Libraria Carturesti.

Deznadejdea de a fi creator intr-un spatiu cultural in care ideile, oricat de originale, raman fara ecou, ne pune in fata unei alternative stranii, remarcate de Gabriel Liiceanu: fie, teza cartii va fi confirmata, si ea nu va fi urmata de o dezbatere de substanta, sfarsind prin a fi ignorata, fie, cartea se va bucura de succes si ideile ei vor fi popularizate, dar infirmate in acelasi timp.

patapievici liiceanu

Intr-un mod mult mai documentat, cele 240 de pagini ale cartii reiau exclamatia dezarmanta despre lejeritatea cu care se iau lucrurile aici, la portile Orientului, facuta de Raymond Poincare si folosita ca motto de Mateiu Caragiale. Referinta la opinia unui strain nu e intamplatoare. Patapievici remarca solicitarea unei confirmari externe din partea conationalilor: valorile interne ajung sa insemne ceva si pentru Bucuresti abia dupa ce au primit elogii de la Paris, Londra sau Viena.

patapievici plesu liiceanu patapievici

Altminteri, receptarea unei asertiuni se va face maniheistic. Fie, encomiastic, de catre adulatorii care uita sa mai citeasca si opera in sine, fie, demolator, de catre detractorii care vor considera sub demnitatea lor sa parcurga cele scrise de un personaj atat de demn de dispret.

Fara intentie polemica, Despre idei & blocaje vine si ca un raspuns la volumul lui Sorin Adam Matei, Boierii mintii. Intelectualii romani intre grupurile de prestigiu si piata libera a ideilor, aparut in 2004 la Editura Compania. In acesta, Horia-Roman Patapievici era acuzat a fi un produs mediatic artificial, propulsat de GDS, Humanitas, ori de revistele Dilema (veche) sau 22.

patapievici liiceanu

“Incapacitate noastra de a polemiza civilizat – scrie Roman Patapievici – ne situeaza ireversibil exact acolo unde suntem (si meritam sa fim). De cand spatiul nostru public a redevenit accesibil publicului (grosso modo, din 1990), toate, dar absolut toate polemicile care ne-au marcat tranzitia s-au dovedit rudimentare, necivilizate, agresive si lipsite de inteligenta. Esecul lor marturiseste mai putin o problema a participantilor la dialog, cat inconsistenta spiritului nostru public.”

patapievici lansare

Asadar, studiul lui HRP nu se doreste o luare de pozitie de pe o baricada adversa, ci o conceptualizare a unei stari de fapt daunatoare intregii societati, de ameliorarea careia depinde puritatea atmosferei culturale romanesti.

“Intr-o lume in care aproape toti vocifereaza, in care tot mai putini se pot smulge din orbire ideologica, intr-o lume in care prea putini mai stiu sa asculte si altceva decat sunetul propriei voci si in care nimeni nu pare dispus sa cedeze la argument ori sa pretuiasca buna-credinta, sper ca prezenta carte sa poate aduce un moment de calm al discutiei si de seninatate a valorilor”.

patapievici liiceanu

Volumul Despre idei & blocaje urmeaza lucrarilor: Cerul vazut prin lentila (1995), Zbor in bataia sagetii (1995), Politice (1996), Omul recent (2001), Ochii Beatricei (2004), Discernamantul modernitatii (2004), pentru a aminti o parte din scrierile fizicianului-filosof, acum in varsta de 50 de ani.

Mai multe despre: Reportaj
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.