en
ro

Ultimul miting al lui Băsescu în București

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Ultimul miting pentru Băsescu din campanie de suspendare a adunat și cea mai mare asistență din seria de întâlniri electorale, din mai multe orașe ale țării, ca Iași și Cluj. Peste 10.000 de oameni (organizatorii vorbesc chiar de 20.000) s-au adunat în Piața Revoluției din București, pentru a-și anunța intenția de a boicota referendumul de duminică. Participarea a depășit chiar și prezența de la mitingul din debutul campaniei de suspendare, ținut în aceeași piață.

Au fost prezenți, pe lângă bucureșteni, simpatizanți ai președintelui din județele din Muntenia și Oltenia, organizați de PDL, PNȚCD, Noua Republică și câteva organizații civice. Vorbitorii au fost cam aceiași din întreaga campanie împotriva suspendării: Vasile Blaga, Monica Macovei, Adrian Papahagi, Cristian Preda, Mihail Neamțu, Mihai Răzvan Ungureanu, Traian Ungureanu. Discursurile cele mai apreciate au fost ale lui Mihail Neamțu și al Monicăi Macovei, în timp ce Mihai Răzvan Ungureanu a fost primit cu multă simpatie, ca potențial succesor al lui Traian Băsescu, chiar dacă nu se poate vorbi de calități de orator public în cazul său.

Vedeta mitingului a fost președintele suspendat, Traian Băsescu, al cărui nume a fost scandat îndelung de către susținători. Întrebarea cu care Băsescu și-a început discursul a fost dacă știe cineva ce articol de Constituție i se reproșează că ar fi încălcat, pentru a fi suspendat. Băsescu a prezentat și un document privind un protocol semnat de Victor Ponta cu asociația rezerviștilor, condusă de Mircea Dogaru, prin care se angaja „în principiu” să desființeze instituții ca ANI, CNSAS sau Curtea Constituțională. Traian Băsescu le-a promis votanților săi că se va întoarce la Cotroceni, pentru a-și duce la bun sfârșit mandatul. Spre deosebire de restul vorbitorilor, care au îndemnat în mod explicit la boicotarea votului, președintele Băsescu nu a făcut niciun îndemn în acest sens în cadrul speech-ului din această seară.

Cu tricoul de culoare albastră, pe care l-a purtat întreaga campanie, Traian Băsescu a adus în fața mulțimii și o torță intitulată „Flacăra Democrației”, pe care mai mulți tineri simpatizanți au purtat-o prin țară în ultima lună. Îndemnat de mulțime, fostul comandant de navă a probat și un chipiu de marinar, promițând să revină la cârmă și să încheie „izolarea internațională a României”, în care țara se află de la preluarea mandatului de către Victor Ponta. La finalul mitingului, Traian Băsescu a invitat pe scenă și o bătrână de origine tătară, despre care a povestit că e o fostă vecină din copilărie, și care l-a însoțit la toate mitingurile prin țară din această lună.

Pe 29 iulie, românii sunt așteptați la urne, pentru a aproba sau nu decizia Parlamentului de a-l demite pe Traian Băsescu. Deși președintele nu mai are popularitatea din „vremurile bune”, de dinainte de criză, mizează totuși pe o invalidare a scrutinului prin absența de la urne a mai mult de jumătate dintre români. Lupta se anunță una strânsă, unele sondaje estimând o prezență peste 50% la referendumul de duminică.

Mai multe despre: Diverse
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse