Palatul Schonbrunn, reședința Habsburgilor

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Castelul Schonbrunn, una din emblemele orașului Viena, a fost reședința casei imperiale a Austriei și se numără printre cele mai importante atracții turistice ale capitalei. Va trebui să vă rezervați o zi întreagă pentru a vizita palatul, care are nu mai putin de 1442 camere, o grădină zoologică, un labirint, grădină botanică și numeroase alei monumentale amenajate peisagistic.

fantana lui Neptun
fântâna lui Neptun

Palatul Schonbrunn a fost construit la sfârșitul secolului al 17lea, la ordinul lui Leopold I, cu ambiția de a concura legendarul Versailles. Arhitect a fost Johann Bernhard Fischer vor Erlach, dar proiectul a fost practic refăcut de Nicolo Pacassi, la ordinele Mariei Tereza.

palatul schonbrunn
vedere dinspre grădinile palatului

Împăratul Franz Iozef, care s-a născut, a trăit și a murit în acest palat și-a pus de asemenea amprenta asupra castelului, așa cum poate fi văzut el astăzi.

glorieta
arcul de triumf Glorietta

La exterior, poate fi admirată Grădina Franțuzească, un labirint și o sumedenie de monumente. Pe cele două laturi ale grădinii (Great Parterre) sunt 32 de statui reprezentând tot atâtea virtuți. Fântâna lui Neptun e un grup statuar colosal și o fântână arteziană.

decoratiuni baroce
decorațiuni baroce într-unul dintre saloanele palatului

Panorama castelului și a orașului Viena pot fi admirate de la Gloriette, o fațadă cu rol de arc de triumf, construită din rămășițele primei variante a castelului. Acest monument fortuit glorifică monarhia austriacă și conceptul de Război Drept, dus pentru a stabili o pace durabilă.

gradina englezeasca flaut
grădină englezească în decor germanic

Grădinile palatului au fost modificate de-a lungul timpului, la început ca o sumă de spații verzi cu despărțituri, apoi ca un zig-zag până la Fântâna lui Neptun, pentru a lua forma de astăzi, cu alei care pleacă asemeni unor raze, lăsând vederea liberă și către obeliscul din lateral și către fântâna din față și către menajerie. La sfârșitul secolului 18 parcul a fost deschis marelui public.

fatada palatului
fațada palatului Schonbrunn

Împăratul Franz Stephan și adus în aceste grădini și colecțiile de plante, care serveau un scop științific într-o epocă în care botanica nu devenise o știință cu adevărat. O uriașă seră a fost adăugată ulterior pentru a proteja palmierii de clime vieneză. Sera a fost bombardată în timpul celui de-al doilea război mondial, dar acoperișul a fost refăcut ulterior.
Arhitectul Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg a construit Glorietta, Fântâna lui Neptun, Ruinele Romane și Obeliscul. Au fost adăugate fântâni arteziene, alei monumentale și sculpturi în stil antic semnate Wilhelm Beyer, ridicate pe socluri înalte.

Împărăteasa Maria Tereza a cerut ca un teatru să fie construit în aripa de nord a palatului, în care a cântat chiar și ea.
Tot în perioada Mariei Tereza au fost decorate saloanele cu funcție de reprezentare, cele mai ample interioare în stil Rococo din lume, cu stucaturi și frece pictate de Gregorio Guglielmi la mijlocul secolului al optsprezecelea.

ruine romane

Camerele Bergl de la parter sunt decorate cu fresce exotice. Alte camere, din aripa de est, amenajate de împărăteasa Maria Tereza în memoria fiului său, Franz Stephan, au fost folosite mai târziu de către Napoleon Bonaparte, pe durata ocupației franceze.
Johann Aman a adus schimbări majore fațadei în secolul 19, eliminând decorațiunile Rococo în favoarea unui aer cu mult mai sobru. Tot atunci exteriorul a fost vopsit în nuanța devenită cunoscută ca ”galbenul de Schonbrunn”.

habsburg
o frântură din panorama Vienei

Un alt locatar cu influență a fost împăratul austro-ungar Franz Joseph, născut și crescut aici.
Dinastia de Habsburg provine din conții germanici din Elveția de astăzi. Primul rege de Habsburg a fost ales în 1273, în persoana lui Rudolf I. În Austria, habsburgii au domnit vreme de peste șase secole, până la finele primului război mondial.

stil germanic alee de thuia
austeritatea unei fațade în stil teuton

Peste două milioane și jumătate de turiști vizitează palatul Schonbrunn într-un an. Iar dacă socotim și vizitatorii clădirilor anexă, ai grădinii botanice și ai grădinii zoologice, numărul turiștilor se dublează, ajungând la 5 milioane.

ruine romane
ruine romane
gazon

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro