Detalii de arhitectură din vechea și noua Vienă

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Dacă vă place arhitectura, atunci capitala Austriei e un oraș ce nu trebuie ratat. Fosta capitală imperială are suficiente palate impresionante, muzee găzduite în clădiri istorice, biserici monumentale, piețe publice elegante și case somptuoase din diverse epoci istorice. Centrul vechi e copleșit de clădiri frumoase la fiecare colț de stradă, toate renivate cu meticulozitate.

francisc din assis

Adăugirile moderne au fost limitate la minim, dar tot ce era necesar, ca o legătură de metrou, nu lipsește. Centrul de afaceri cu zgârie-norii săi și clădiri cu fațadă din sticlă are un cartier separat, peste Dunăre.

regat

Printre cele mai importante monumente de arhitectură se numără palatul Schonbrunn, cu vastele sale grădini englezești, în interiorul cărora se găsește până și o grădină zoologică. Va trebui să îi alocați o zi pentru a vizita cât mai multe din miile de camere, labirintul vegetal sau grădina botanică din parc. Palatul Hofburg, reședința de iarnă a habsburgilor, e chiar în centru și depășește Schonbrunnul în eleganța fațadei.

cineplex wilhelm

Peste drum, traversând bulevardul istoric Ringstrasse, ajungeți într-o piață cu două muzee identice la exterior: Muzeul de Științele Naturii și Muzeul de Istorie a Artei, având între ele Piața Maria Tereza, cu statuia celebrei împărătese și arbuști modelați într-un mod special.

ferdinand zgarienor

Primăria, sau Rathaus, cum îi spun localnicii, nu putea nici ea să fie o clădire banală. Are aparența romantică a unui castel, ce reînvie bătrânul gotic, dar e înviorată de jardinierele de pe toate pervazurile, din care atârnă flori roșii. Cum orașul e și capitala țării, în Viena se găsește și grandioasa clădire a Parlamentului Austriei, cu aspectul ei de templu grec.

cariatide

Orașul e faimos și pentru bisericile sale gotice, între care se remarcă Sfântul Ștefan, catedrala care e neoficial centrul absolut al orașului. E depășită în finețe artistică de biserica Votivă, alături de care mai există și alte locuri de reculegere, ca Sf Augustin, biserica personală a familiei domnitoare, Minoritenkirche, biserica franciscană unde se găsește o copie fidelă în mărime naturală a Cinei de Taină a lui Leonardo da Vinci.

rugaciune cezar

După atâta istorie, te poți și relaxa, iar ofertele de deconectare sunt diversificate în Viena. Poți să te delectezi cu o reprezentație de dresură a cailor de la faimoasa Școală Spaniolă, sau poți cumpăra un bilet la operă, de la comercianții stradali, îmbrăcați în costume ca ale lui Mozart. Sau poți vedea orașul de sus din roata mare a parcului de distracții Prater.

un iaea headquarter

Unul din lucrurile care fac din Viena un oraș care îți merge la inimă e inteligența cu care spațiile verzi și Dunărea au fost integrate în țesătura orașului. Practic, nu mai ai senzația că te afli într-un oraș care are parcurile lui, ci într-un mare parc, în interiorul căruia există insulele orașului. Pe bicicletă, sau alergând alături de tinerii și bătrânii care fac jogging, poți traversa orașul în mai toate direcțiile. Până și uriașele poduri peste Dunăre au pasaje speciale pentru pietoni și bicicliști, poziționate astfel încât să nu respiri gazele de eșapament ale autoturismelor, ci să te bucuri de priveliștea apei și să poți coborâ de pe pod pe fiecare insuliță dintre brațele fluviului. Malurile înverzite ale fluviului și pistele bine gândite, fac din Viena unul dintre orașele cele mai prietenoase cu bicicliștii și pietonii.

kaiser

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro