Antequera, în inima Andaluziei

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Micul orășel Antequera e un muzeu în aer liber, cu case foarte frumoase, acoperite cu țiglă cărămizie. Când privești mai cu atenție observi arabescurile de pe faianța care îmbracă holul de la intrare al fiecărui imobil, cele mai multe cu jocuri florale de albastru și alb. Va fi greu să găsești un oraș spaniol mai bine conservat și cu un aer atât de poetic.

panorama antequera

Felul cum arată Antequera e mprturia celor șapte secole de dominație maură, care a urmat surprinzătoarei cuceriri a sudului peninsulei Iberice de către arabii și berberii din nordul Africii, declanșată după răspândirea Islamului post-Mahomed, la începutul secolului VIII. Maurii au traversat Mediterana și au fondat un emirat în sudul Spaniei. Erau o civilizație foarte avansată pentru standardele Europei medievale, după cum stau mărturie ctitoriile lor din Cordoba și Granada.

acoperis lemn

Antequera avea o poziție strategică pentru a prospera de pe urma comerțului cu aceste orașe și cu portul Malaga, aflat la mai puțin de 50 km. În secolul XV, stăpânirea arabă a luat sfârșit, iar peninsula iberică a fost reunită sub coroana spaniolă.

san sebastian interior coloane

Prețioasele rămășițe ale acestei epoci apuse pot fi văzute în divese puncte ale orașului, alături de cele din secole încă și mai îndepărtate, începând cu epoca bronzului. Romanii au fost cei care i-au dat locului numele Antikaria, în timp ce arabii l-au numit Medina Antaquira. În vremurile bune ale Imperiului Bizantin, Iustinian a fost ultimul împărat ”al Romei”, care a adus Antequera sub domnia sa.

coloane ionice pedro espinoza

Dar tribuirle migratoare au copleșit hotarele acestui imperiu uriaș. Astfel, când musulmanii au traversat Gibraltarul, numele pe care l-au dat Spaniei a fost Al Anadalus, respectiv ”țara vandalilor”. Din perioada maură supraviețuiește marea cetate de pe munte numită Alcazaba de Antequera, care era cândva o redută împotriva atacurilor spaniole.

bolta turn baroc

Moștenirea creștină a ultimelor cinci secole e la tot pasul, cu nu mai puțin de 35 de biserici și mănăstiri, într-un oraș de câteva zeci de mii de locuitori.
În centrul orașului se află biserica Real Colediata de San Sebastian, cu clopotnița sa barocă înaltă. Nu departe de Alcazaba se ridică o altă biserică de secol XVI. Real Colegiata de Santa Maria la Mayor beneficiază și de o splendidă panoramă peste oraș. Biserica are un interior gotic, cu acoperiș cu bârne din lemn, ca în templele antice grecești și romane.

santa maria

Opera arhitectului Pedro del Campo, această biserică e considerată una din primele încercări de a folosi ideile renașterii în Spania. Fațada e o interpretare a arcului de triumf, combinată cu goticul venețian. O clopotniță a fost adăugată două secole mai târziu și încorporată în fațadă.

antekera

Deasupra altarului, bolțile maure rotunjesc peretele de răsărit, completând acoperișul din lemn, susținut de coloane ionice din piatră.

catedrala

manastire

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro