Biserica anglicană din Roma – preşedinţi americani pe pereţii unei biserici

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Cândva, ar fi părut de negândit ca una din cele mai rebele aripi ale mişcării protestante să fie reprezentată chiar în Cetatea Eternă, dar nu mai suntem de ceva secole în vremea războaielor confesionale între creştini. Acum, biserica anglicană de pe Via Nazionale din Roma e pe lista monumentelor naţionale italiene. Nu vârsta monumentului a fost determinată pentru această apreciere, ci lucrările a trei artişti englezi şi americani, care l-au înfrumuseţat. Mozaicurile create de ei au reuşit să dea unei biserici recente aerul convingător al unei catedrale vechi de câteva sute de ani.

anglicana

Mozaicul din absidă, de Edward Burnee-Jones, reprezintă Bunavestire, momentul în care Fecioara Maria primeşte de la arhanghelul Gabriel vestea că îl va naşte pe Fiul Domnului. În spatele bisericii, Burnee-Jones L-a prezentat pe Hristos pe tronul domniei, înconjurat de oştile îngereşti, pe un fundal albastru. Pe un nivel inferior sunt figurate popoarele în Cetatea lui Dumnezeu.

ingeri nativitate

Pentru unele dintre personaje, artistul englez a avut câteva alegeri surprinzătoare, folosind feţele unor contemporani. Procedeul fusese folosit şi de Michelangelo în Judecata de Apoi, unde vedem figuri cunoscute din istorie şi un autoportret. Sf Ambrozie e “interpretat” în acest mozaic de John Pierpont Morgan, un feroce bancher american, care a făcut donaţii pentru construirea acestui lăcaş, dar şi doi preşedinţi americani: generalul Ulysses S Grant şi Abraham Lincoln, întovărăşindu-l pe eroul local Giuseppa Garibaldi.

presedinti americani

Un alt mozaic valoros de George Breck înfăţişează scena Naşterii Domnului, cu închinarea păstorilor şi magilor. Pereţii bisericii anglicane din Roma sunt coloraţi şi luminaţi de vitralii făcute în Anglia de compania Clayton şi Bell. Marea fereastră în forma unui trandafir stilizat Îl reprezintă pe Hristos rege, înconjurat de martiri. Alte vitralii prezintă viaţa apostolului Pavel, inclusiv drumul Damascului, Bunavestire şi Naşterea Domnului.

vitraliu anglican

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro