Biserica – muzeu de la Vatican. Interiorul bazilicii Sfântul Petru

de Victor Grigore, Webphoto.ro

M-am simțit mai puțin ca un pelerin creștin, la intrarea întrarea în acest lăcaș, a cărui spiritualitate e mai greu de sesizat. Însă impresia de forță a realizării artistice era copleșitoare. Poate pentru că bazilica San Pietro e mai curând un muzeu, decât un loc de cult. Are cea mai mare suprafață interioară a unei biserici de pe fața pământului, deci cu siguranță va intimida pe oricine pășește înăuntru. Și e cel mai prestigios punct al lumii catolice, un loc unde s-a scris istorie. Unde arhitectura și arta au fost reinventate de titani ca Michelangelo, Rafael, Bramante sau Bernini.

Proporțiile echilibrate ale construcției sunt reprezentative pentru clasicismul renașterii, în timp ce decorațiunile masive cu stucaturi aurite și statui angelice, ilustrează excesul baroc. Pe podeaua de marmură strălucitoare a catedralei au pășit împărați și papi. Dar nu doar istoria de jumătate de mileniu te face să te simți minuscul, ci simpla dimensiune a coloanelor și a navei principale, căreia aproape că nu îi poți vedea celălalt capăt (la 220 m depărtare).

congregatie

Înainte de a intra în biserica propriu-zisă, după o coadă serioasă la intrare, control corporal și de bagaje, cu aparatură ca pe aeroport, se pătrunde într-un spațiu intermediar, denumit nartex. Se face astfel trecerea din fascinanta Piață Sfântul Petru în clădirea propriu-zisă. E un spațiu de trecere, întins pe toată lățimea fațadei principale, dotat cu cinci uși masive de acces, lucrat de Gian Lorenzo Bernini, într-un stil mult mai discret și mai echilibrat, decât barocul de la interior.

baldachin bruneleschi porumbel
baldachinul sculptat de Bruneleschi

Privirile sunt atrase inevitabil de altarul ce la celălalt capăt al bisericii. Întrucât această biserică nu e „orientată”, adică nu e așezată spre răsărit (orient), ci spre vest, altarul fiind deasupra presupusului mormânt al apostolului Petru, chiar sub enormul dom desenat de Michelangelo și terminat de Giacolo della Porta. Acest altar înalt sau baldachin e un obiect de cult misterios, cu patru coloane spiralate fascinante, care imită forma coloanelor din Templul lui Solomon de la Ierusalim, ca un fum ce se ridică. Inițial, altarul era format din patru coloane de marmură, despre care se credea că provin chiar de la templul original, și care au fost urcate pe zidul bisericii, pentru a forma un fel de balcon. Coloanele de astăzi din bronz, sunt mult mai mari, au 20 de metri înălțime. Pe acoperișul baldachinului creat de Gian Lorenzo Bernini e simbolul Sfântului Duh, porumbelul, pe fundalul unui soare strălucitor.

altar petru profetul ilie
altarul cu scaunul sf Petru și statuia profetului Ilie

Deși Sfântul Petru nu e o catedrală, lipsindu-i scaunul episcopal („cathedra”), care se află la Laterano, are totuși importante obiecte de acest tip, care trimit la succesiunea apostolică, pe care papii o au de la acest apostol.

tron petru
vechiul scaun atribuit lui Petru

Un tron, despre care exista superstiția că ar fi fost chiar al apostolului, a fost încorporat într-o masivă sculptură a unui altar denumit Cathedra Petri. Grupul statuar creat de Bernini e din bronz și aur, și mai include statui ale marilor teologi ortodocși și apuseni, cunoscuți ca Doctorii Bisericii: sfinții Ambrozie, Augustin, Atanasie și Ioan Hrisostom.

sf petru vicentiu
Apostolul Petru și sfântul Vicențiu

O altă tratare a aceleiași teme e o statuie din bronz a apostolului Petru, așezat pe un tron de alabastru. Statuia lui Arnolfo di Cambio e printre puținele statui din bronz, care supraviețuiesc din antichitate, și are contraste interesante de culori, între patina întunecată a bronzului, auriul aurei și albul tronului. Un picior este aproape tocit de mâinile a milioane de credincioși, care l-au atins cu revernță în decursul secolelor.

grigore 16
Papa Grigore 16

La interior sunt peste o sută de statui, unele de dimensiuni monumentale, de cele mai multe ori încastrate în nișe proprii. Cea mai faimoasă operă de artă este Pieta a lui Michelangelo, statuia reprezentând-o pe Fecioara cu trupul Mântuitorului coborât de pe cruce, fiind apărată de un geam antiglonț, în dreapta intrării.

statuie Iisus Hristos
statuia lui Iisus Hristos cu apostolii

Un grup statuar, ce Îl reprezintă pe Iisus Hristos, așezat pe tron și încadrat de apostolii Petru și Pavel, e încorporat în mormântul papei Pius al 8-lea, figurat îngenuncheat, în fața tronului. Statuile sunt sculptate de danezul Bertel Thorvaldsen.

euharistia
euharistia, sau sfânta împărtășanie catolică

Alte monumente elaborate îi onorează pe Papa Inocent al 12-lea, încadrat de preprezentări alegorice ale Milei și Dreptății, sau pe Papa Grigorie al 13-lea, sculptat de Camillor Rusconi.
longinus coloane evreiesti
Sf Longinus Romanul

Printre personajele sacre prezente în biserică sunt Sfântul Longinus Romanul, centurionul care a străpuns cu lancea trupul Domnului pe cruce. Acesta a fost canonizat de Biserica Catolică, pentru convertirea ulterioară și pentru mărturisirea consemnată în evanghelie, din momentul în care cerul s-a întunecat: „Acesta cu adevărat a fost Fiul lui Dumnezeu!”.

stucaturi aurite
cupolă cu stucaturi aurite

Construcția bazilicii Sf Petru permite oficierea mai multor slujbe în paralel, în cele 15 capele, abside și altare. Uneori, cântările vin și de dedesubt, de la nivelul de sub pardoseală, prin gurile de ventilație, creând o senzație ireală. Bazilica nu e doar un muzeu, cu statui de papi și împărați precum Constantin sau Carol cel Mare, dar și un adevărat cimitir, cu peste 100 de morminte de papi și alte câteva personalități. Ultimul îngropat în această biserică a fost Papa Ioan Paul la II-lea.

interior vatican interior
interiorul bazilicii de la Vatican

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro