Bisericile baroce ale lui Johann von Erlach din Salzburg

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Deşi Domul din Salzburg e cea mai faimoasă catedrală din oraşul lui Mozart, aici mai există şi alte ctitorii în acelaşi stil baroc. Cele mai importante două sunt Biserica Sfânta Treime şi Biserica Universitară, opera unuia dintre cei mai proeminenţi arhitecţi austrieci, Johann von Erlach, cel care a proiectat şi impozantul Palat Schonbrunn din Vienna. Erlach a fost în tinereţea sa un discipol al lui Bernini, cel care a creat piaţa cu coloane de la Vatican, din faţa bisericii Sfântul Petru. Întors de la Roma şi Vatican, von Erlach a devenit un teoretician şi practician al barocului italian, prin scrierile sale şi prin lucrări admirate de aristocraţia prusacă şi austriacă.

Sfanta Treime
Cupola bisericii Sf Marcu: Sf Ursula îngenunchează în faţa Sfintei Treimi

Barocul este un stil reprezentat prin decoraţiuni abundente, fiind un exponent al Contra-Reformei din sânul Bisericii Catolice. Stilul prezenta o biserică puternică şi triumfătoare. Evitând libertăţile umaniste ale Renaşterii, barocul lăsa frâu liber manifestării emoţiilor în forme vizuale.

protestant balcon
Biserica Universitară, cu fresca în alb şi negru şi un balcon intens decorat

Biserica Universitara (Kollegienkirche) poartă hramul Imaculatei Concepţii şi a fost construită pentru Universitatea Benedictină. Biserica impresionează prin decoraţiile sale în alb şi negru, care seamănă cu nişte desene în creion, dar la fel de detaliate ca picturile Renaşterii.
Biserica Sfintei Treimi (Dreifaltigkeitskirche) are o cupolă spectaculoasă, pictată de Johann Michael Rottmayr. Subiectul acestei picturi circulare e încoronarea Fecioarei Maria de către Sfânta Treime. În cercuri concentrice sunt reprezentaţi Arhanghelul Mihail, sfinţi, profeţi, patriarhi şi profeţi. În luminatorul superior e reprezentat Sfântul Duh, prin simbolul clasic al unui porumbel.

Sfanta Treime statui
Tavanul înfăţişând Sfanta Treime, din biserica cu acelaşi hram

O a treia şi mai mică biserică proiectată de Ficher von Erlach e Biserica Sfantul Marcu (Markuskirche). Pe cupola acesteia e pictată de Christoph Anton Mayr, Sfânta Ursula, îngenunchind în faţa lui Iisus Hristos, care poartă o cruce, alături de Fecioara Maria. Deasupra scenei sunt reprezentaţi Dumnezeu Tatăl şi Sfântul Duh. Pentru că biserica Sf Marcu e oferită cu generozitate în unele zile şi credincioşilor ortodocşi, în locul catapetesmei tradiţionale se găsesc mai multe icoane bizantine.

bizant baroc catedrala
Întâlnirea dintre două emisfere: icoane bizantine într-o biserică barocă, Sf Marcu.

Contrastul dintre detaliile cu multe decoraţii ale barocului şi interiorul auster al bisericilor protestante poate fi observat chiar în Salzburg, vizitând Biserica Evanghelică, o biserică luterană, Biserica Franciscană, sau o biserica neo-gotică, St Andrei (Andräkirche), din interiorul careia puteţi vedea două imagini mai jos.

interior protestant altar protestant
Contrastul cu barocul e evident în interiorul neogotic al bisericii protestante Sf Andrei, cu altarul său în stil modernist.

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro