Catedrala barocă a oraşului Salzburg

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Piaţa acestei catedrale catolice e punctul central al Salzburgului, oraşul lui Mozart. E cea mai veche din oraş şi una dintre cele mai mari din toată Austria. Proporţiile sale monumentale sunt opera ambiţiilor arhiepiscopului Wolf Dietrich, modelate de arhitectul italian Santino Solari.

domul din Salzburg interior baroc

Această capodoperă barocă e locul unde a fost botezat cel mai faimos cetăţean al oraşului, Wolfgang Amadeus Mozart, şi unde se adună întreaga comunitate, pentru cele mai importante evenimente de peste an.
În faţa catedralei e o statuie a Fecioarei Maria, iar sub arcadele faţadei alte statui albe reprezentându-i pe apostolii Petru şi Pavel, pe sfantul Virgil şi Rupert, ocrotitorul lăcaşului.

Anna Chromy fatada baroca

Interiorul e decorat din abundenţă, la o scară monumentală. Cel mai mare dintre cele şapte clopote din turn cântăreşte 14 tone.
Lângă catedrală se găseşte una dintre cele mai interesante sculpturi ale modernităţii. Mantia Păcii, creată de Anna Chromy, e o mantie goală, în interiorul căreia ne putem imagina un călugăr, o femeie, sau un spirit misterios. Statuia a fost reprodusă în alte oraşe ale Europei, cum ar fi la Praga şi în diverse muzee.

cupola ornamentata

Altarul e dominat de o pictură a Înălţării Domnului, încadrată de coloane din marmură. Pandantivele de sub cupole au decoraţiuni angelice tipice pentru stilul baroc, cu stucaturi suflate cu aur. Orga a fost refăcută recent, deci nu putem spune că la ea a cântat Mozart, dar e folosită frecvent pentru concerte de muzică sacră.

apostolul Pavel fantana cu cai

Frecele din nava principală de 32 m înălţime sunt pictate ca şi altarul de italienii Donato Mascagni şi Ignazio Solari. Ele reprezintă scene din viaţa lui Hristos, de la nunta din Cana Galileii, la ispitirea de pe acoperişul Templului şi patimile. Acestora din urmă le corespund fresce din Vechiul Testament, ce apar în domul principal cu tambur, înalt de 71 de m.
Catedrala a supravieţuit după zece incendii, unul din ele suficient de puternic încât să topească clopotele, şi bombardamentului aliat din al doilea război mondial.

nava bisericii coloane marmura

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro