Catedrala ortodoxă Alexander Nevsky din Sofia

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Această catedrală e mândria capitalei bulgare şi o imagine reprezentativă pentru Sofia, alături de leul din bronz, aflat nu departe de aici. Catedrala e un omagiu adus soldaţilor căzuţi în timpul războiului ruso-turc, ce a adus independenţa Bulgariei de Imperiul Otoman.

alexander nevsky

În mod surprinzător, catedrala naţională a bulgarilor e dedicată unui ţar rus, canonizat după ce rămăşiţele sale au fost găsite intacte la deshumare. Alexander Nevsky e considerat una dintre figurile cheie ale istoriei ruse, dar biserici dedicate lui se găsesc şi în alte ţări slave, la Belgrad (în Serbia), la Talin (în Estonia) şi la Tbilisi (în Georgia), Baku (Azerbaidjan), Ierusalim (Israel), Varşovia (Polonia), Yalta (Ucraina).

poleit cu aur

Acest ţar, care a purtat bătălii cu popoarele nordice din Peninsula Scandinavă, a cultivat o relaţie de prietenie şi supunere faţă de Hoarda de Aur, orientând Rusia mai curând către orient, decât către Europa.

gheorghe nicolae

Catedrala patriarhală Alexander Nevsky din Sofia e o replică a arhetipalei Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul), catedrala bizantină care a fost pentru mai bine de o mie de ani cea mai mare din toată creştinătatea.

sofia noaptea

Lângă Alexander Nevsky există o biserică numită chiar Sfânta Sofia, dar cu o altă arhitectură. Catedrala din Bulgaria are peste 3.000 de metri pătraţi, putând primi peste 5.000 de credincioşi.

catedrala din sofia cupola aur

Catedrala are câteva cupole aurite, cu 12 clopote monumentale, podele din marmură şi decoraţiuni din alabastru făcute în mai multe oraşe europene.

semnul crucii alexandr nevski

Construcţia catedralei a început cu două decenii înainte de finele secolului XIX şi a fost gata la începutul secolului XX.

detaliu de arhitectura coloana piatra

Arhitectul care a demarat proiectul a fost Ivan Bogomolov, dar cel care a avut contribuţia cea mai importantă a fost Alexander Pomerantsev, urmat de Alexander Smirnov şi Alexander Yakovlev.

icoane

Un fragment din moaştele lui Alexandru Nevski a fost donat de Biserica Ortodoxă Rusă şi se găsesc într-o casetă în catedrală.

caciuli rusesti

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro