Rotunda Sfântului Gheorghe, construită de împăratul Galerius, una din cele mai vechi biserici din lume

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Unii spun că aceasta ar putea fi cea mai veche biserică din lume, încă în funcțiune, în timp ce alții se mărginesc să o considere cea mai veche din Grecia sau din orașul Salonic. Oricum ar sta lucrurile, Rotunda din Salonic, ridicată în anul 306, a fost martora a aproape două milenii de istorie. Nu e limpede de ce împăratul bizantin Galerius a comandat acest proiect: poate era un templu păgân sau doar un mormânt de forma unui mausoleu.

rotonda

Era o structură foarte solidă și simplă, cu perimetru rotund și cupolă cât toată incinta. Arhitectura domurilor permite o deschizătură în punctul central, fără a afecta structura de rezistență, astfel încât probabil că și rotunda a avut o asemenea deschizătură (oculus). Dar acea parte e acum închisă și acoperită cu un mozaic.

rotunda altar crucifix

După ce a fost o biserică cu hramul Sfântului Gheorghe timp de 1200 de ani, Rotunda lui Galerius a fost transformată într-o moschee, cu un minaret, care încă e în picioare. Acum clădirea e muzeu și se află în faza de consolidare și restaurare. Totuși, un altar și un crucifix din vechea biserică se mai păstrează.

geamie minaret

Foarte aproape de rotundă se văd ruinele Arcului lui Galeriu, un monument ce se numără printre strămoșii actualelor arce triumfale din Paris și alte capitale, precum București.

arc butant zidarie bizantina

Sunt de remarcat și arcele batante, care susțin construcția de la exterior. Ele ar fi inutile pentru o clădire de dimensiuni atât de mici, cu tehnologiile de azi, dar se vor dovedi o idee cu potențial exploziv, pentru creșterea pe verticală a catedralelor gotice. Ca tehnică de realizare a domului, rotonda poate fi comparată cu Panteonul din Roma, în timp ce exteriorul, funcția inițială și destinul ulterior o apropie de castelul Sant Angelo, de pe malul Tibrului.

cupola

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

Harta
O hartă simplificată a zonei Harta
ro