Domeniul Reginei Maria de la Balcic

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Regina Maria a iubit atât de mult acest loc fermecat încât a cerut prin testament ca inima să-i fie depusă aici, la malul Mării Negre. Cum România a fost nevoită să cedeze Cadrilaterul, iar Balcik a devenit o localitate din Bulgaria, caseta respectivă s-a perindat între Castelul Branșsi Muzeul Național de Istorie.
Vizitând fermecătorul castel de la Balcic și grădina botanică din jurul său, care coboară în terase până pe plajă, înțelegi de ce regina l-a îndrăgit atât de mult.

verdeata
Nimfeum, sau Templul apelor

Spațiul cel mai mirific din domeniul de la Balcic e Grădina divină, pe care turcii o numeau Grădina lui Alah, regina însăși având o mare aplecare către ecumenism și către înțelegerea civilizației marelui imperiu învecinat. Modelul acestui petec de pământ terminat în doar patru ani e Grădina Raiului, descrisă în Cartea Genezei, recunoscută ca sacră de toate cele trei monoteisme – iudaism, creștinism și islam. Pentru a se potrivi descrierii biblice, a fost construit un râu artificial cu patru brațe, care delimitează Edenul. Izvorul e o cișmea cu trei guri, simbol al Sfintei Treimi, iar deasupra cișmelei e o reprezentare a Maicii Domnului purtând un vapor în brațe. Fecioara e și protectoarea navigatorilor, ceea ce justifică simbolul.

far balcic
Vila Cuibul liniștit, dotată cu un minaret, care slujea ca far și turn de observație cu vedere la mare

Domeniul de la Balcic nu e dominat de un castel, sau de vreo construcție somptuoasă, care să uimească prin grandoare. Nu megalomania a stat la baza alcătuirii acestei reședințe, ci dragostea pentru frumos. S-a ales așadar o scară a umanului armonizat cu natura. Pe întinsul domeniu sunt presărate vile cu personalitate proprie, în care erau găzduiți membrii casei regale sau oaspeții.

gradina flori
Grădina divină sau Grădina lui Alah

Săgeata Albastră e vila prințului Nicolae, al doilea fiu al reginei, și mezina, principesa Ileana. E construită pe o pantă, astfel încât are la vest trei etaje, iar la est doar unul. Mobila sculptată cu arabescuri și ușile din lemn masiv au fost aduse de regină de la palate vechi din Orientul Îndepartat. La parter se află un tablou al unei sirene, iar regina Maria își amintește cum mama sa, Maria Alexandrovna, fiica tarului Alexei al II-lea, îi spunea în copilărie povestea Mica Sirenă, a lui Hans Christian Andersen.

cactusi
La Balcic poate fi admirată o impresionantă colecție de cactuși și palmieri

Izvorul Sfânt exista pe amplasament înainte de construcția castelului, de el fiind legate câteva legende populare care vorbesc de capacitățile lui miraculoase. Turiștii zilelor noastre continuă superstiția, aruncând monezi în acest izvor. Din izvor, apa coboară în trepte spre Grădina Ghetsimani, de unde continuă spre grădina Vălul Albastru.

”balcic”

Cu ziduri și coloane acoperite de iederă, Templul apei, sau Nimfeum, e una din cele mai frumoase construcții de pe actualul domeniu de la Balcic. Nici de aici nu lipsește simbolismul biblic, pe lângă numele care trimite la nimfele antice, locul e supranumit și Vitezda (Casa Milosteniei). Locul exista aievea în Ierusalim, iar la el se adunau suferinzii care așteptau ca un înger să tulbure apa din când în când. Acolo Iisus Hristos a săvârșit una dintre minuni, vindecând un infirm ce nu putea ajunge la apa tămăduitoare. Între coloanele izvorului-replică de la Balcic, regina Maria își serba zilele de naștere.

balcik tunel verde
Câteva obiecte de anticariat și fotografii ale reginei Maria, expuse în muzeul din vila Cuibul linișit. Un tunel de verdeață din labirintul imaginat de Janin

Grădina Ghetsimani a fost proiectată și plantată între 1933 și 1936. Este, ca fiecare dintre grădinile botanice de la Balcic, străbătută de un pârâu. În ea se găsesc specii diverse de flori, lalele negre, crini și o uriașă magnolie. Specia cultivată în Bulgaria e de origine nord-americană, cu frunze mereu verzi, un arbore care atinge 20 m înălțime. Mugurii seamănă cu fructele de ananas, iar florile au 30-45 cm diametru.

”nuferi”
Nuferi albi sau roz dau viață iazurilor artificiale ale castelului

Cascada artificială, cu terase de 14 m e printre cele mai spectaculoase obiective din grădina de la Balcic. Pe malul cascadei se află uzina electrică a palatului, transformată în magazin de suveniruri. Aici se poate vedea și un dispozitiv de extragere a uleiului din trandafiri.
Deasupra vilei Cuibul Liniștit, grădinarul țarului Nicolae al II-lea, Jules Jannin, a construit un labirint viu colorat.

După moartea lui Jules Jannin, opera a fost continuată de elvețianul Carol Gutman, în cinstea căruia a fost ridicată o vilă care îi poartă numele.

”plaja”
Din grădina botanică de la Balcic se poate vedea și o parte din plaja stațiunii

Vila Cuibul liniștit e cel mai ușor de recunoscut din tot complexul, fiind dotată cu un minaret. Acesta nu are un rol religios, fiind folosit cel mult ca turn de observație, dar vine din respectul pe care regina îl avea pentru civilizația turcă. În balconul minaretului-far se află și o harpă eoliană.

Turiștii pot vizita acum chiar și baia regală, o invadare a intimității capetelor încoronate care te poate face să te simți ca un năvălitor barbar. Cei excesiv de curioși afla cu această ocazie că apa era încălzită printr-o ingenioasă instalație cu aburi sau că oaspeții cei mai de seamă erau poftiți să se relaxeze aici în stil turcesc.

scara piatra tron regina maria
Tronul reginei Maria cu vedere la Marea Neagră

Ghidul nu uită sa adauge malițios că salonul pentru fumat și baia au construcții acustice care i-ar fi permis reginei să tragă cu urechea la discuțiile invitaților.
Fiind actualmente muzeu, în vila Cuibul liniștit au fost aduse, pe lângă obiecte de anticariat, icoanele din capela Stella Maris.

domeniu balcic

Principesa Ileana a avut ideea construirii unei mănăstiri la Balcic, distrusă în urma unei alunecări de teren. De altfel, ca și mama sa, supranumită mama răniților în urma vizitelor curajoase făcute pe front în primul război mondial, principesa Ileana a fost susținătoare activă a organizațiilor creștine de cruce roșie. Principesa a construit și în Statele Unite o mănăstire în care și-a petrecut sfârșitul zilelor, sub numele de sora Alexandra.

Născuta în Marea Britanie, la Kent (deci pe o insulă), regina Maria mărturisea că Balcicul a fost întoarcerea la mare, la prima dragoste, pe care principesa Ileana a moștenit-o. După moartea arhitectului grădinilor de la Balcic, regina i-a așezat o piatră funerară pe care stă scris: ”Lui Jules Janin, care a făcut ca visul meu să devină realitate în această grădină”.

Domeniul de la Balcic, numit de localnici Dvoreța, e una dintre cele mai populare atracții turistice din Bulgaria, cu peste 400.000 de vizitatori pe an. Administrarea sa e chiar disputată de autoritățile locale și cele centrale, fapt ce a dus la manifestații ale localnicilor, care cer trecerea sa în grija primăriei.

Mai multe despre: Destinatii
Multimedia

Regina Maria in vizita la New York, 1926 Urmele lasate la Balcic de suverana Romaniei starnesc si acum admiratia vizitatorilor de pe orice continent. Despre prestigiul pe care "Queen Mary" si implicit Romania il aveau in perioada interbelica vorbesc si imaginile de arhiva din clipul de mai jos, in care putem vedea o mare de lume in Times Square venita sa o vada si sa o aclame.
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro