Domul din Milano, rodul unei munci de șase sute de ani

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Lucrările la acest edificiu imens, care e a patra biserică din lume, au început în 1386, prin demolarea unei biserici mai vechi. De atunci, întreg orașul Milano s-a țesut în jurul domului. Goticul nu e un stil popular în Italia, dar aici s-a simțit influența a doi arhitecți francezi, angajați la începuturile proiectului.

domul milano

Mai târziu, fațada a luat o înfățișare mai clasică, prin adăugarea coloanelor, un element mai apropiat de specificul local. În vârful turlei principale, de peste 100 m, stă o statuie aurită a Fecioarei Maria, cunoscută ca Madunina. Cântecul O mia bela Madunina a devenit un imn neoficial al orașului și e cântat chiar și de suporterii lui AC Milan sau Internazionale Milano, în timpul meciurilor de pe San Siro.

milano fereastra gotica

După cei doi arhitecți, un alt francez, Napoleon Bonaparte, a avut un impact asupra domului, ajutând la finalizarea lucrărilor. Napoleon a fost încoronat rege al Italiei chiar în această catedrală și are o statuie pe unul din cele 135 de turnulețe.

sculpturi

Depășit de catedrala din Sevilia, cea mai mare catedrală gotică din lume, domul din Milano deține totuși recordul celor mai mari arce și bolți tipice pentru acest stil arhitectural. Numeroasele turle conice, care acoperă arcele batante au nu doar calitatea de a face monumentul inconfundabil, dar și de a nu dezvălui dimensiunile sale reale.

biserica milano

De la exterior, catedrala pare foarte bine proporționată și deloc supradimensionată, dar spațiul de la interior e unul grandios. Lucrările de restaurare și întreținere continuă migala cu care a fost creat acest monument. În secolul XX, folosind schițele lui Giuseppe Brentano, au fost înlocuite unele elemente baroce și neoclasice de pe fațadă, din dorința de a accentua puritatea stilistică. Statuile pot fi văzute și de aproape, întrucât turiștii pot urca pentru o plimbare pe terasa catedralei.

sfinti

Cu puțini ani în urmă, schelele din jurul catedralei au fost date jos, numeroșii turiști putând vedea o încântătoare culoare imaculată a marmurei de Cardoglia. Peste 2.000 de statui ornamentează domul din Milano la exterior și în interior.

victor emanuel

În piața principală a orașului din fața domului, faimoasă și pentru porumbeii prietenoși, e o statuie ecvestră a lui Victor Emanuel, primul rege al Italiei unificate, iar într-o latură a pieței e un o galerie foarte asemănătoare cu cea de la Napoli, purtând numele tatălui acestui rege, Umberto Primo.

galerie victor emanuel poarta

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro