Lacul Siriu, cu o lungime de 11,5 km, a apărut în 1982, ca urmare a construcției barajului cu același nume și a hidrocentralei Nehoiașu. Barajul leaga munții Siriu și Podu Calului. Din păcate, ca și alte locuri cu peisaj încântător, zona nu este exploatată din punct de vedere turistic, dar poate fi admirată din drumul național 10, care merge pe lângă lac și care cuprinde și câteva viaducte.
A existat o tentativă de construire a unei stațiuni, Băile Siriului, care să folosească și apele minerale care izvorăsc din munte, dar inițiativa nu a avut succes.
Un alt punct turistic este Tabăra Harțagu, de pe malul lacului Siriu, de unde pleacă trasee turistice către Muntele Siru, Munții Vrancei, Penteleu și Podu Calului. La o altitudine de 1557 m există și un lac natural, apărut în urma topirii ghețarilor, lacul Vulturilor.
În câteva arealuri restrânse din Munții Buzău trăiesc și exemplare de capre negre. Localitatea cea mai apropiată care a valorificat potențialul turisic al zonei e Nehoiu, puțin mai la sud, din care se pot face excursii pe munții din apropiere: Monteoru, Răstoaca și Cățiașu.
Pe un drum forestier de doi kilometri se poate urca la frumoasa cascadă Pruncea.
Mai multe despre: Destinatii • Baile Siriului • Buzau • Lacul Siriu • Nehoiasu • Romania • Tabara HartaguBenone Sinulescu e cea mai cunoscută personalitate originară din localitatea Siriu, județul Buzău. După celebrul său cântec Cât e Siriul de mare a fost denumit și un festival folcloric anual care are loc în zonă.
Cât e Siriul de Mare,
N-are drumuri mergătoare,
Hai Buzău, Buzău,
N-are drumuri mergătoare,
Numai apă curgătoare,
Hai Buzău, Buzău.
Apa curge printre dealuri,
Dorul mândrii-l duce-n valuri,
Hai Buzău, Buzău.
Du, Buzău, și al meu dor,
La mândruța în pridvor,
Hai Buzău, Buzău.
Și îl lasă în grădină,
Că mândra cu el se-alină,
Hai Buzău, Buzău.
Și îl lasă în cerdac,
Mândruței să-i fiu pe plac.
Hai Buzău, Buzău.
Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.