Moscheea albă de pe stânca Gibraltar

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Punctul unde Europa și Africa, într-o strâmtoare mai îngustă de 15 km, e mai mult un loc strategic și sentimental. Tehnic, Gibraltarul aparține Marii Britanii, are puncte vamale scrupuloase și poliție în uniforme cu însemnele Maiestății Sale. Altminteri, această limbă de pământ nu e deloc separată de Peninsula Iberică, iar autoritățile locale au făcut compromisul de a permite circulația pe partea dreaptă, nu pe stânga, ca în bizara lume din Anglia.

gibraltar

Gibraltarul nu e doar locul în care două continente se întâlnesc, sau unde Oceanul Atlantic și Marea Mediterană se întâlnesc, dar și o punte între civilizații. Mare parte din Spania a fost sub stăpânire maură (musulmană), aproximativ șapte secole, cu multe efecte pozitive, încă vizibile în lucrări splendide de arhitectură.

marmura alba

Când spaniolii au terminat Reconquista, stânca Gibraltar a fost ultimul punct din care i-au alungat pe arabi. În amintirea acelui eveniment, o biserică catolică a fost construită lângă farul de pe platoul Europa.

arabia saudita regele fahd

Cu mișcarea de redeșteptare musulmană în plină mișcare, regii saudiți au dorit să marcheze acest punct simbolic, printr-o construcție remarcabilă, una din cele mai mari moschei din Europa. E o clădire superbă, din marmură albă strălucitoare, care e și un centru cultural și casă de rugăciune pentru cei 5% musulmani din populația Gibraltarului.

stanca gibraltar

Finanțatorul construcției a fost regele Arabiei Saudite, Fahd. Moscheea cu un minaret îi e dedicată lui Ibrahim al Ibrahim, numele arab al patriarhului biblic Avraam, strămoșul lui Israel, părintele celor trei religii monoteiste – iudaism, creștinism și islam.

far capatul europei

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro