Moscheea Albastră, o capodoperă a arhitecturii otomane clasice

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Așezată lângă Sfânta Sofia, modelul său bizantin, Moscheea Albastră e o imagine simbol a orașului Istanbul. Aceasta e singura moschee din oraș cu 6 minarete. Cum aceste turnuri sunt și o reprezentare a rangului unei moschei, sultanul a fost criticat pentru îndrăzneala de a alege un număr egal de minarete cu cel al moscheii din Mecca, de lângă piatra Ka’aba. Soluția sa a fost să plătească pentru o a șaptea minaretă la Mecca.

moscheea albastra

Deși de la ordinul Sultanului Ahmet de începere a construcțiilor au trecut 400 de ani și deși decorațiunile interioare au transformat-o într-o atracție turistică, Geamia Sultan Ahmet e încă un lăcaș de cult în folosință, nu doar un muzeu.

minareta interior moschee

Locul ales de sultanul otoman e unul important, respectiv ruinele Palatului Imperial al Imperiului Bizantin (Imperiul Roman de Răsărit), iar legendarul hipodrom din acea vreme e acum o parte din piața moscheii.

arabescuri

Forma clădirii e influențată, ca întreaga arhitectură islamica, de Agia Sofia, aflată în apropiere, în timp ce superbele decorațiuni de la interior datorează mult unei moschei puțin mai vechi, Suleymaniye, aflată și ea nu foarte departe. Numele de Moscheea Albastră provine de la bucățile de ceramică minuțios așezate în arabescuri pe pereți și pe cupole.

Istanbul poarta decoratiuni arabe

Moscheea Albastră e a doua moschee din istorie în care a intrat un papă. În timpul vizitei sale din 2006, Papa Benedict s-a descălțat, a intrat și s-a rugat în interiorul acestei moschei, reamintind astfel că evreii, creștinii si musulmanii se roagă aceluiași Dumnezeu.

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

Harta
O hartă simplificată, cu câteva obiective turistice de interes: Harta
ro